Дефицитът на В12 води до депресия?

Изследователска група стигнала до извода, че недостигът на определен витамин, особено разпространено явление сред хората в напреднала възраст, наистина повишава риска от депресия. Става дума за дефицита на витамин В12, който корелира с повишаването с 51% на вероятността от развитие на депресивни симптоми в продължение на четиригодишен период. 

Водещият автор на изследването, научният сътрудник в престижен западен институт, д-р Иамон Лард, заявил следното: „Това изследване е много актуално, имайки предвид високата разпространеност на епизодите на депресия сред възрастните хора. И особено данните, показващи, че всеки осми човек в напреднала възраст съобщава за ниски нива на витамин В12.

Опасно! Ето какви страшни последици има дефицитът на витамин В12 и как да се спасите

Набира обороти и инициативата за задължително обогатяване на хранителните продукти с витамини от групата В в Европа. Особено след като задължителното обогатяване на хранителните продукти с фолиева киселина в САЩ даде положителни резултати.“ 

Дефицитът на фолиева киселина или ниското й ниво съставлява само 1,2% сред населението над 60-годишна възраст. Авторите са изследвали участници, които са били с депресия в началото на експеримента. Те също така контролирали другите фактори, свързани с повишаване или понижаване на рисковете от депресия. 

Витамин D и омега-3 не могат да предотвратят хронично възпаление

Става дума за такива фактори, като липса на физически упражнения, дефицит на витамин D и прием на лекарства с антидепресивно действие. Депресията често се среща и при хора с хронични заболявания, като болести на сърцето или диабет.

Дефицитът на витамин В12 и В9 може да доведе до анемия – състояние, което имитира симптомите на кръвозагуба. Това се случва, когато не достигат здрави еритроцити, за да удовлетворят потребностите на организма от кислород. А това състояние предизвиква чувство на силна умора, задух и главоболие.  

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *