Новата мода – чисто хранене!?

Блогъри и влиятелни личности в социалните медии и списания, на които често се разчита за информация за храненето, напоследък насърчават т.нар. чисто хранене. Много от привържениците на тази концепция обещават ползи от него, като загуба на тегло, сияйна кожа и по-добра енергия. Основите на чистото хранене включват избор на естествени, богати на хранителни вещества, храни и избягване на преработени и рафинирани продукти. 

Възприемането на “чист” подход към храненето може да доведе до цялостен здравословен начин на живот и регулиране на теглото.

Какво е чисто хранене?

Чистото хранене е движение, което бързо набира популярност през последното десетилетие. Въпреки че много хора се ангажират с чистото хранене, за да станат по-здрави и да отслабнат, няма ясна дефиниция за него. Най-общо казано, чистото хранене може да се опише като избор на храни, които са естествени и здравословни. Това включва храни, които не съдържат добавки, консерванти и преработени съставки. 

Какво сочат проучванията?

В проучване, публикувано в списание „Nutrients“, се разглеждат възприятията за чистото хранене сред голяма и разнообразна извадка от юноши и млади хора в САЩ. Въпреки че определенията варират сред респондентите повечето от анкетираните класифицират чистото хранене като консумиране на цели или непреработени храни, включително сурови, натурални продукти и такива без изкуствени овкусители или добавки. 

6 причини за бавен метаболизъм, вкарайте това в диетата си и ще се върнете бързо във форма

Сред анкетираните 70,8% определят чистото хранене като здравословно. За разлика от тях 18% са дефинирали както полезните, така и вредните елементи, което означава, че то може да доведе до нарушени хранителни модели. 

Друго проучване, публикувано в Nutrients, обхваща 762 жени от Австралия на възраст 17-55 години. Те попълнили въпросник за самооценка на хранителното поведение и убежденията за чистото хранене въз основа на уебсайтове. Проучването установило, че жените, които са следвали съвети за хранене от сайтове за чисто хранене, е по-вероятно да спазват препоръки за прием на плодове, месо и негови алтернативи, като бобови растения, яйца, ядки и семена, в сравнение с тези, които не са се придържали към съветите от сайтове. 

Не са установени статистически разлики между групите по отношение на зеленчуците, млечните продукти, зърнените храни. Проучването обаче установило и по-голяма сдържаност в храненето сред тези, които са спазвали съвети от сайтове, което предполага възможност за натрапчиви хранителни навици.

Не е сигурно също така дали дадените съвети са били от надежден източник или са следвали основани на доказателства насоки. Друго проучване, публикувано в Journal of Eating Disorders, установило, че чистото хранене се възприема положително от студентите в САЩ, дори когато е свързано с емоционален стрес. Всички горепосочени проучвания показват необходимостта от по-обширни изследвания, които да изяснят потенциалните рискове и ползи от чистото хранене.

Потенциалните ползи от чистото хранене

Фокусирането върху чиста диета може да бъде полезно, тъй като намалява количеството натрий, сладки напитки и ултрапреработени храни. Вариант на чисто хранене, който включва диета, пълна с пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и здравословни протеини, може да подхранва тялото адекватно, като същевременно подпомага цялостното здраве на човека и управлението на теглото му. 

Едно голямо проучване, публикувано в The BMJ, установило, че консумирането на 10% повече ултрапреработени храни увеличава риска от коронарна болест на сърцето, мозъчно-съдово и сърдечносъдови заболявания с поне 10%. Ултрапреработените храни в проучването включват възстановени месни продукти, солени закуски и замразени вечери. Освен това Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предполагат, че общите трудности при спазването на балансиран хранителен режим, включително прекомерната консумация на сладки напитки, натрий и преработени храни, могат да увеличат риска от хронични заболявания.

Потенциалните рискове от него

Проучванията показват, че чистото хранене може да доведе до прекомерно ограничаване на храната, което води до недостиг на хранителни вещества и загуба на социални взаимоотношения. Това може да доведе и до психически разстройства. Липсата на яснота относно препоръките за чисто хранене може да доведе до категоризиране на определени храни като „лоши“ и на други като „добри“, без да има сериозни доказателства в подкрепа на това етикетиране. 

Искате да сте вечно млади? Яжте тези 10 храни!

Това оказва натиск върху хората да се хранят по определен начин и може да доведе до вредна мания по отношение на здравословното хранене. Според Националната асоциация за хранителни разстройства чистото хранене, подобно на диетите, увеличава риска от орторексия невроза (ОН) – стриктно избягване на храни, които човек възприема като нездравословни. Това може да включва добавки, неорганични и преработени храни. 

В петото издание на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства орторексията не се признава като отделно хранително разстройство. Въпреки това много изследователи смятат, че ОН трябва да попадне в обхвата на разстройството, свързано с избягване/рестриктивен прием на храна. 

Важно е да се отбележи, че има разлика между орторексията и ограниченията в храненето. Докато някои хора могат да избягват определени храни поради етични, религиозни или свързани със здравето причини, страдащите от орторексия имат натрапчиви мисли за хранителните си навици. Освен това изборът на пиле на скара вместо пържено пиле или на спагети вместо паста не означава, че спазването на чисто хранене е отишло твърде далеч. 

Докато хранителният режим на човек включва храни от всички групи, може да няма причина за безпокойство. Здравословното и балансирано хранене е най-добрият подход.

Има начини да се намери баланс между чистото и здравословното хранене, без страх и ограничения. Например хранителната диета може да включва някои замразени и консервирани продукти. Когато обаче избирате консервирани или замразени храни, избягвайте тези с добавени натрий, захар и сиропи. Преработените храни не са непременно лоши, нито пък трябва да бъдат напълно елиминирани. Всъщност повечето храни, продавани в магазините, са преработени в някаква степен. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *