На ски в най-големия зимен курорт на Словакия – цени, писти и атракции

Ясна, Словакия, едва ли е първото място, за което се сещате, когато ви се прииска да карате ски или сноуборд. Но ако искате бюджетна ски ваканция в Европа, това всъщност е една много подходяща дестинация.

Ясна Низке Татри е най-големият ски курорт в Словакия и е част от планините Ниски Татри. Ски се карат и на северната и на южната страна на връх Чопок, който се издига на 2024 м.

Архитектура, природа и отдих! Топ 7 на най-красивите градове в Европа

През последните години средният годишен снеговалеж се е увеличи значително, което доведе до наливането на 220 млн. долара в този курорт. Вижда се, че парите са отишли за нови сгради и лифтови системи. Това модернизира планината, а по-бързите лифтове дават възможност за каране на повече ски през деня.

Ски сезонът тук започва от декември и трае до края на април. Теренът за ски е дълъг 44,5 км и се състои от 19.2 км сини писти, 17,9 км червени писти и 7,4 км черни писти. 22 лифта обслужват курорта.

Освен през деня, ски можете да карате и през нощта на хълма за начинаещи – Бела път, и с гондола B3, която вози до този район от 18 до 21 ч.

Как да стигнете до Ясна

Стигането до Ясна е изключително удобно. Намира се на по-малко от 30 минути от град Липтовски Микулаш, където има голяма ж.п. гара. Ескпресният влак от Братислава стига за по-малко от 3 часа и се движи по 10 пъти на ден.

Ако решите да летите, най-близкото летище е Татри Попрад, който се свързва с Липтовски Микулаш с влак и след това с Ясна с автобус.

Ясна Низке Татри е собственост на Tatry Mountain Resorts и предлага системата за намаления Gopass. Ако имате такава карта, ще получите по-ниски цени на картите за ски.

(Източник: jasna.sk)

Съвет: Фирмите, които не са собственост на курорта, обикновео имат по-ниски цени в планината.

Има безброй места, от които можете да си наемете ски екипировка. Основните ски училища са три – Jasna, Smile и FiS, и е хубаво да сравните цените им, за да получите най-добрата за времето, в което сте там.

В планината изобщо няма недостиг на места за хранене. В която и част на планината да се намирате, винаги ще имате възможност да си починете от ските и да си вземете стоплящо ястие или напитка.

Ако няма да карате ски или си търсите малко по-разнообразни зимни занимания, има много неща, с които да запълните времето си. Най-интересните места и занимания в Ясна и Липтовски Микулаш са:

– Татраландия Аква Парк – воден парк с минерална вода, задължителен за посещение;

– каране на кънки на лед;

– каране на тобоган;

– боулинг;

– Ледените пещери – влиза се само с водач;

– уелнес центрове – много хотели предлагат джакузита и сауни;

– кино;

– кафенета.

Бялата пустиня: извънземен свят отвъд пирамидите

В курорта постоянно има събития и партита през зимния сезон.

Източник: Почивкатаблиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *