Направете си натурален сапун

Прането на дрехите може да бъде скъпо, особено за големите семейства. Препаратите за пране не само са скъпи, но обикновено съдържат токсични химикали.

Следващия път, вместо да купувате прах за пране от близкия магазин, защо не опитате да го направите сами с тази рецепта за домашен сапун за пране, която ще видите по-надолу в текста?

Домашният сапун за пране е не само лесен за приготвяне, но и рентабилен. Опитайте и изпитайте предимствата му още днес, призовава на сайта си д-р Джош Акс, автор на книги, нутриционист и коуч по здравословно хранене и живеене. 

Защо да го направите?

Конвенционалните препарати за пране обикновено са пълни с всякакви съмнителни съставки. Може да мислите, че няма значение, тъй като само перете дрехите си, не и тялото си. Но помислете отново, опасните за здравето съставки в перилните препарати могат да бъдат вредни за здравето на хората, както и за околната среда.

Черният шоколад е полезен за холестерола

Една от най-токсичните съставки в перилните препарати е тази, която носи аромата му. Опасните синтетични аромати се оказаха изключително токсични.

Да, те могат да накарат дрехите ви да миришат на свежест и чистота, но тези фалшиви аромати причиняват и някои често срещани здравословни проблеми (като главоболие например). 

Доклад на Националната академия на науките разкрива, че приблизително 95% от химикалите, използвани в синтетичните аромати, са получени от нефт (суров нефт).

Тези химикали включват неща като канцерогенни производни на бензола, алдехиди, толуен и куп други токсични химикали, свързани с развитието на рак, вродени дефекти, алергични реакции и разстройства на централната нервна система. 

Друга съставка, която обикновено се среща в конвенционалните препарати за пране, е белината. Тя може да има отличен ефект при получаването на белота на прането ви, но също така е доказано, че дразни очите, кожата и белите дробове.

Всъщност проучване, публикувано в сп. “Професионална и екологична медицина”, предполага, че дори само “пасивното излагане” на белина в дома е свързано с по-голям риск за развитие на респираторни заболявания и други инфекции при деца. 

Други проблемни съставки, които обикновено се намират в перилния препарат, включват химически повърхностно активни вещества, стабилизатори и избелители. Опасен също така е диоксинът. Международната агенция за изследвания на рака (IARC) е определила, че диоксинът е вероятен канцерогенен за хората.  

Ползи от домашно приготвения продукт

Нека да конкретизираме какво точно се използва в този домашен сапун за пране и защо съставките са много по-добри за вашето здраве, на близките ви и за околната среда.

Кастилен сапун: Чистият кастилен сапун е екологичен, биоразградим сапун, направен от растителни масла. Този сапун е толкова нежен, че може да се използва за измиване на кожата и косата, но все пак е достатъчно силен, за да почисти старателно и дрехите ви. 

Измиваща сода: Тази сода или натриевият карбонат е много достъпно и високоефективно, естествено почистващо средство. Има отлична репутация за борба със сериозните петна, когато се добавя към прах за пране. 

Сода за хляб: Тя  е толкова евтина, но въпреки това ефективно, нетоксично почистващо средство. Толкова е нетоксична, че обикновено се добавя към различни рецепти, приема се самостоятелно и дори може да се използва за измиване на лицето, скраб за лице или шампоан.

Д-р Малина Топчийска: Сухо око е модерна болест – от взирането в екрани

Етерично масло от лавандула: Добавянето на етерични масла към тази рецепта е по желание, така че не се колебайте да оставите домашния си прах за пране напълно без аромат.

Ако решите да добавите етерично масло от лавандула, уверете се, че използвате висококачествено, 100% чисто масло.  Лавандуловото масло има антимикробни свойства, така че е идеалният дезинфектант за мръсни дрехи. 

Етерично масло от мента: То е идеалното масло за съчетаване с лавандула.  Ментовото масло добавя ярък, билков и енергизиращ аромат на тази рецепта. Маслото от мента има и естествени антимикробни свойства. Отново се уверете, че използвате чисто етерично масло.

Рецепта

Приготвянето на сапун за пране у дома наистина не отнема много време.  Всичко, което трябва да направите, е да комбинирате съставките в херметически контейнер и да ги разбъркате. 

СЪСТАВКИ:

• 1 бар настърган кастилен сапун

• 2 чаши сода за измиване

• 1 чаша сода за хляб

• 15 капки етерично масло от лавандула

• 15 капки етерично масло от мента

Начин на употреба:

1. Комбинирайте всички съставки и съхранявайте в херметически контейнер.

2. Използвайте 1/4 чаша на пълна пералня.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *