Кой и защо може да яде спанак
Спанакът е един от най-известните листни зеленчуци, който съдържа необходимите за всеки човек вещества, независимо от възрастта. Това растение се използва не само в гастрономията, но и в медицината и козметиката.
Зъбен камък… Довиждане!
Едно от предимствата на спанака е, че той има антиоксидантен ефект. Освен това той е в състояние да се справи с нервни разстройства, да лекува безсъние, да облекчава стреса и умората.
Защо градинарите обичат да отглеждат спанак?
Тази зеленина е в състояние да расте при всякакви условия. Спанакът е непретенциозен, пониква бързо, следователно, дори ако го засадите в средата на есента, той ще се появи на вашата маса преди края на този сезон. Домашно отгледаният спанак, разбира се, е много по-полезен, отколкото купеният от магазин.
Моля, обърнете внимание: за неговото отглеждане трябва да се спазват само няколко условия. Това е голямо количество слънце, минимум тор и умерено поливане.
При правилна грижа културата пониква три седмици след сеитбата. Професионалните градинари успяват да събират няколко реколти годишно. Ако живеете в апартамент, и нямате градина, не се отчайвайте, може да отглеждате този листен зеленчук на балкона или на перваза на прозореца.
Как се използва спанакът в медицината?
Градинският спанак е добър за хора от всички възрасти. Този диетичен продукт е от особена полза за тези, които страдат от диабет, заболявания на нервната система, анемия, гастрит, ентероколит и изтощение.
В допълнение, този листен зеленчук действа като диуретик, слабително и противовъзпалително.
Калории в спанака – минимум (23 калории на 100 грама), но той съдържа доста голямо количество фибри, така че се препоръчва от диетолозите на тези, които искат да се отърват от излишните килограми.
Между другото, спанакът дава усещане за ситост за дълго време. Антиоксидантите, витамините С и А, бета-каротинът и лутеинът се запазват дори в замразения спанак.
Спанакът съдържа също магнезий, калий, манган, цинк, мед, фолиева киселина. Всички тези вещества са необходими за растежа и развитието на тъканите, за укрепване на косата и зъбите. Хората често наричат спанака метла за червата, тъй като той премахва вредните вещества от този орган, които се натрупват в него.
Спанакът е добър за бременни поради високото си съдържание на фолати. На мъжете се препоръчва, тъй като подобрява репродуктивната функция. Зеленчукът укрепва нервната система, подобрява работата на мозъка.
Новата мода – чисто хранене!?
Използването на спанак в козметиката
Полезните свойства на спанака се използват активно в козметиката. Веществата, които съдържа, са в състояние да подмладят кожата, като я правят еластична, премахват бръчките и мъртвите кожни клетки.
Поради тези причини екстрактът от спанак често действа като съставка за лосиони и маски за лице.
Ако искате сами да си направите козметика от спанак, вижте тези рецепти.
Маска за бръчки около очите
Смелете няколко листа спанак в блендер или кафемелачка, изцедете сока от получената маса, смесете го с маслен разтвор на витамин А (идеалното съотношение е една чаена лъжичка сок и 10 милилитра олио), добавете една чаена лъжичка крем за кожата около очите. Задръжте тази маска за половин час, след което ремахнете с памучен тампон.
Маска за подмладяване
Потопете ситно нарязания спанак в горещо мляко, за да стане по-мек, а след това сложете листата върху парче марля и нанесете върху лицето си като компрес. След половин час махнете маската и избършете кожата с лосион. Тази процедура е особено полезна за хора с чувствителна кожа.
Избелваща маска
Смелете една чаена лъжичка листа от киселец, спанак, смесете ги и добавете чаена лъжичка натурално кисело мляко. Маската се нанася върху лицето и шията и се оставя за 20 минути, след това се отмива с топла вода или още по-добре с мляко.
Студена маска за всички типове кожа
Изцедете сока от спанака и замразете под формата на кубчета. Избърсвайте лицето си с тях всяка сутрин.
Използване на спанак при готвене
Готвачите наричат спанака билка за сила и здраве. Използва се в почти всички кухни на света: в салати, леки супи, сосове, гарнитури, като подправка за риба, месо и тестени изделия.
Този листен зеленчук върви добре с бекон, сирене, домати и индийско орехче. Сокът от спанак се използва като естествено багрило при приготвянето на сладолед, кремове за торти и други ястия.
Черният шоколад е полезен за холестерола
Противопоказания
Въпреки растителния произход на спанака, има няколко противопоказания за него, включително лошо съсирване на кръвта, дисфункция на щитовидната жлеза, нарушен водно-солен метаболизъм, заболявания на бъбреците и пикочните пътища, подагра и ревматизъм.
Не се препоръчва използването на спанак, докато приемате антикоагуланти.
Ако възнамерявате да използвате спанак за готвене или маски за лице, обърнете внимание на неговата свежест.
Ако съхранявате зеленчука при температура над 24 градуса повече от един ден, в него се образува азотна киселина – токсично вещество, от което може да се получи сериозно отравяне. Този токсин се образува и ако добавите захар към спанака.
Спанакът е не само здравословен, но и много вкусен. Въведете го в диетата си, ако нямате противопоказания за него и ще се почувствате по-добре след кратък период от време.
Източник: Здравето