Витамини и минерали се приемат, преди да ви „удари” вирус

Помагат ли при коронавируса витамините, цинкът и сънотворното мелатонин? Това коментира руският д-р Александър Мелников – терапевт и сомнолог.

Ако човек вече е заболял, няма смисъл да се запълва този дефицит именно тогава. И едва ли това ще помогне при протичането на коронавирусната инфекция. Нивото на витамини и минерални вещества трябва да се следи редовно, в т.ч. и количеството на витамин D, тъй като голяма част от хората в зряла и напреднала възраст страдат от дефицит на този витамин. Нужно е възрастните хора да пият витамин D с профилактична цел, но само в случай че нямат противопоказания или излишък от този витамин (макар и много рядко, има и такива случаи). Той няма да навреди, но може да повиши общата устойчивост на организма към различните инфекции. 

Внимание! Тези храни предизвикват рак на дебелото черво

Дефицит на цинк най-често се среща при хора в напреднала възраст. Това може да е свързано с неправилното хранене, както и с обмяната на веществата (разпад и метаболизъм на белтъчините например). Затова е необходимо колкото се може по-рано да се запълни дефицитът на цинк. Защото, ако се започне прием, когато вече “вирусът удари като гръм от ясно небе”, когато има болест, тогава няма никакъв ефект от приема му.

Мелатонинът (регулатор на съня) започна да се появява в много успешни протоколи за лечение на коронавирус. Той например е бил използван в терапията на американския президент Доналд Тръмп. 

“Относно мелатонина не мога да кажа нищо лошо – пояснява д-р Александър Мелников. – Основната ми специалност е сомнолог и аз широко го прилагам на моите пациенти. Този препарат е с малко странични ефекти. В САЩ дори се продава като биологично активна добавка, в много държави се предлага без рецепта. А доколко е ефективен именно при коронавируса, това е голям въпрос. 

Д-р Александър Мелников

Реаниматорите използват мелатонин за пациентите с коронавирус, защото при тях може да се наруши сънят заради шума на технологията наоколо и на светлината. Някои специалисти по интензивна терапия изразяват опасения по повод взаимодействието на мелатонина с другите препарати, затова не бих препоръчал да го приемате самостоятелно, а само по предписание на лекар специалист.”

Лекарите се научиха да въздействат добре на онези опасни за здравето състояния, които се развиват като следствие от ковид инфекцията. Това е т.нар. патогенетична терапия на COVID-19, в която ключова роля играят антикоагулантите и кортикостероидите. Антикоагулантите понижават кръвосъсирването и по този начин предпазват от образуване на тромби в съдовете, което много често се случва при тази инфекция. Целта на такова лечение е да се предотвратят тромбозите и тромбоемболиите, както и последващо засягане на белодробните съдове, което на свой ред е смъртно опасно.

Антикоагулантите действително са нужни, когато болестта се развива в опасна насока. Те имат поддържаща клинична ефективност, намаляват тежестта на протичане на болестта и рисковете от нея, обяснява експертът. Но тези препарати, за съжаление, оказват достатъчно сериозни, понякога опасни за живота странични ефекти. Затова в никакъв случай не трябва да се експериментира с тях, позовавайки се само на това, че по принцип влизат в лечебната схема на друг човек. 

Напитки, от които да се откажете след като станете на 40

Подобна е ситуацията и с кортикостероидите, както и с противовъзпалителните лекарства. Най-известните кортикостероиди са преднизолон и дексаметазон, като последният се използва широко в терапията на ковид инфекцията. Тези лекарства могат да бъдат много опасни, ако се приемат неправилно. Те се прилагат чак когато болестта е преминала в тежък стадий с дихателна недостатъчност. В тези случаи дексаметазонът в неголеми дози, в пределите на няколко милиграма на ден, може да окаже положителен ефект. Всичко това обаче касае онези пациенти, които се намират под контрол на лекарите в болниците.

Ако съм заболял, как да разбера дали това е коронавирус или простуда?

“По никакъв начин не може да се разбере, а само да се предполага. Ако човек развие симптоми на респираторна инфекция, винаги трябва да се взема предвид и коронавирусът, тъй като сега той действително е много разпространен и често протича с леки симптоми, а понякога и почти без такива. 

Специфични симптоми почти няма, всички проявли на една респираторна вирусна инфекция могат да възникнат и при COVID-19. Ако човек е имал контакт с хора с потвърдена диагноза на коронавирусна инфекция, нараства вероятността и той да развива именно тази болест. Затова е нужно да се отнасяте много предпазливо към своето състояние, но в никакъв случай не изпадайте в паника. Повечето случаи на COVID-19 протичат благоприятно, въпреки че е възможно и тежко протичане. Затова, ако развиете остра респираторна вирусна инфекция, не изключвайте това да е коронавирус. 

Още повече че сезонният грип на практика не е настъпил. Което означава, че всички случаи на инфекция с висока температура, ако това действително е респираторна инфекция, трябва да се разглеждат като възможна за коронавирус”, коментира д-р Александър Мелников.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *