За какво помага активният въглен?

Според специалистите, активният въглен би могъл да помогне ако сте изяли нещо развалено и усещате силен чревен дискомфорт. Но при натравяне той действа само в количества една таблетка на 10 кг телесно тегло.

Две таблетки по никакъв начин не биха помогнали на един 90-килограмов мъж, например. Затова е желателно при повръщане или диария след ядене на нещо развалено да се обръщате към специалист. 

Лекари обясняват, че няма никаква полза и от добавките с активен въглен и изтъкват, че е абсолютен мит твърдението за „изкарване на шлаки и токсини” по този начин.

Какви прегледи трябва задължително да се правят след 40 години

Друга заблуда е за изчистване на организма чрез прием на активен въглен. Това, което може да нормализира чревната дейност, е добър хранителен режим. 

Всичко останало, в т.ч. активен въглен, може да окаже съвсем незначително влияние за обезвреждане на вредните вещества. В днешно време рекламират активния въглен и като козметичен компонент, но това е чист рекламен ход, твърдят специалистите.

Да, може да опитате да избелите зъбите си с активен въглен, но ако го използвате често, ще увредите емайла на зъбите. И не на последно място, активният въглен е противопоказен при повишена чувствителност към него, при язвена болест на стомаха, при стомашни кръвоизливи и язвен колит.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *