Какво да правим, ако се будим уморени

Вече съм на 63 години, но следя здравето си. Като цяло, съм много подвижна, теглото ми е нормално. Но напоследък усещам такава умора, сякаш съм работила цяла нощ. Не ми се ходи никъде, предпочитам да си стоя вкъщи. Възможно ли е причината да е в отслабване на имунитета? Ако е така, какви изследвания ще ми препоръчате да си направя?

Стефка Добрева, гр. Добрич

Най-вероятно страдате от синдрома на хроничната умора, който е придружен от постоянна слабост, човек не може да спи, сънят му е повърхностен и неспокоен, има главоболие, блуждаещи болки в ставите, възпалено гърло, телесната температура е леко повишена.

Подобни симптоми се наблюдават и при хормонални нарушения, химическа интоксикация (например, хората, които работят в магазини за битова химия, са изложени на токсичното им действие върху нервната система, работоспособността им намалява). 

Животът ни се нарежда, когато слушаме себе си

Но най-често синдромът на хроничната умора се появява поради нарушение на дейността на имунната система. Организмът засича вируса, опитва се да се бори с него, но имунната система не работи. В този случай е добре да се помисли за хронична вирусна инфекция и имуностимулираща терапия. След като имунната система се възстанови, човекът се връща към нормалния си тонус и жизненост.

Трябва да имате предвид и факта, че не е възможно напълно да се прогони вирусната инфекция от организма и това не е необходимо. Премахваме един вирус – появява се друг. В организма трябва постоянно да циркулират в малки дози някои антигени, чужди вещества – за стимулиране. Имунитетът трябва да се поддържа в добра форма. Но в същото време, човек не трябва да има никакви оплаквания.

Появили са се вируси в тялото, но след това, ако количеството им се е повишило значително, имунната система веднага реагира и отстранява излишъка. През това време човек или не е усетил нищо, или е имал болки в гърлото един ден, температурата се е повишила, а на сутринта всичко е изчезнало. 

Ние стимулираме имунната система и тя поема контрола върху вирусните инфекции. Но тези с хронична вирусна инфекция ще трябва да бъдат по-търпеливи. Може да са необходими няколко курса на лечение, за да се постигне добър резултат.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *