При кои заболявания човек се усеща като пиян?

Действително има заболявания, които външно могат да се проявяват като алкохолно опиянение. И те често са доста сериозни, до степен от необходимост да се окаже помощ на такъв човек. Но как да определим ние, обикновените хора, дали човек е пиян или не, и дали му е нужна помощ? Ето какво казват специалистите. 

Алкохолното опиянение има няколко степени:

1. Липсва влияние на алкохола – концентрацията на етиловия спирт в кръвта е по-малко от 0,3 промила.

2. Лека степен на опиянение – от 0,3 до 1,5 промила.

3. Средна степен на опиянение – от 1,5 до 2,5 промила.

4. Силно опиянение – от 2,5 до 3 промила.

5. Тежко отравяне с алкохол, при което може да настъпи смърт – от 3 до 5 промила.

6. Смъртоносно отравяне – над 5 промила.

Прекомерната сънливост – бягство от реалността

Всяка степен на опиянение има характерни прояви:

1. При леката степен първите външни признаци на алкохолно опиянение са блясък в очите, зачервяване на лицето, характерен дъх от устата. Радостта бързо преминава в тъга, а след това идва доброто настроение. Освен това възникват следните симптоми:

• хиперемия на кожата и лигавиците, и зачервен нос;

• зачервяване на очите;

• повишено изпотяване;

• сърцебиене.

2. При средна степен на опиянение:

• остра миризма на алкохол от устата;

• по-изразени изменения в поведението: неспособност за сдържане на чувствата и желанията, приповдигнато настроение, сменящи се обидчивост, раздразнителност, злост;

• възможно нарушение на обществените норми;

• еуфория;

• завален говор. 

Отличителен признак в този стадий е загубата на координация при прости действия. Човекът превключва бавно, появяват се проблеми с двигателните функции, нарушение на говора, неустойчивост в изправено положение и при ходене, нарушена координация в движенията, намалена болкова чувствителност. След това опиянението се сменя с дълбок сън, а след събуждане човек смътно си спомня какви ги е вършил. 

3. При дълбока степен на опиянение устата на човек силно мирише на алкохол, а в кръвната картина се открива етилов спирт. Започват тежки нарушения на психиката, проблеми с ориентацията в пространството, с вниманието. При такъв човек често възниква тахикардия, хипотония,  хрипливо дишане, бледа кожа, изпотяване. Той не може самостоятелно да изпълнява целенасочени действия.

Ново изследване разкри как да удължим живота си с 10 години

Болести, приличащи на алкохолно опиянение

• Инсулт – остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Характерни са внезапно развитие на частична парализа на лицето; парези и парализи (или само от едната, или от двете страни). Може да възникнат проблеми с гълтането. У човек в такова състояние може да е имало повишено артериално налягане и повишен холестерол.

• Епилепсия – тя също напомня на алкохолно опиянение. За нея за характерни повторни епилептични пристъпи, които не са провокирани от някакви причини. Характерна е с внезапно начало, ако става дума за вторично-генерализиран пристъп. Или пък прилошаване, слабост, главозамайване, болки в гърдите, сънливост и проблеми с обонянието преди пристъпа. Отначало болният губи съзнание за кратко, след това се появяват тонични гърчове по 13-20 секунди и после клинични гърчове по 2-3 минути. Към всичко това възниква шумно дишане и пяна от устата. След пристъпа пациентът не помни нищо. Този проблем се среща и при млади хора и деца.

• Когнитивни нарушения. Става дума за деменция. Повече от 200 причини могат да предизвикат органично увреждане на мозъка. Симптомите се развиват постепенно, отбелязват специалистите. По принцип, такава патология е възрастово-асоциирана. По-често срещаните причини са болест на Алцхаймер, хипертония, атеросклероза. И винаги има нарушение на паметта. При т.нар. лакунарна деменция страда краткотрайната памет, а при тотална се отбелязва постепенен разпад на личността. 

• Увреждане на черния дроб – чернодробна енцефалопатия. Това е комплекс от обратими нервно-психически нарушения, които възникват заради чернодробна недостатъчност (остро възпаление на черния дроб – хепатит), обясняват специалистите. Или в резултат на цироза. Такова увреждане може да се развие и като резултат от алкохолизъм.  

• Хранително отравяне. То също може да се проявява с необичайни признаци. Освен, че винаги има връзка с храната, паралелно с това се повишава температурата на тялото. Диарията е една от характерните прояви на чревните инфекции. Заради обезводняването започва да възниква и мозъчна симптоматика – обърканост на съзнанието. Отбелязва се обаче, бързо подобряване, след като се запълни обемът от необходима течност и се снеме интоксикацията, уточняват специалистите.

Внимание! 

Във всеки случай при наличие на обезпокоителни сигнали следва да се обърнете към лекар, за да се консултирате. 

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *