Ето как човешкото лице издава недостиг на витамин Д

Лекарите твърдят, че дефицитът на витамин D допринася за много кожни усложнения, някои се появяват по брадичката, челото и бузите.

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което се произвежда от тялото и се намира в определени храни; изобилието му е от решаващо значение за поддържането на редица биологични процеси в организма. Изпитвайки дефицит на витамин D, хората често се оплакват от обща умора в резултат на загуба на мускулна сила. Малко хора знаят, че липсата на този витамин може да доведе и до кожни усложнения, каза в интервю д-р Клеър Морисън.

Витамини и минерали се приемат, преди да ви „удари” вирус


Позовавайки се на данни от изследвания, лекарят каза, че липсата на витамин D корелира с повишаване на възпалителния маркер С-реактивен протеин. Възпалението може да засегне и кожата, а предупредителен знак за важен дефицит на витамин ще се появи по бузите, брадичката и челото, казва д-р Морисън. „Кожата може да се възпали, причинявайки сухота и сърбеж. Един от признаците за недостиг на витамин D е сухата, сърбяща кожа на лицето, която може да стане особено груба и чувствителна в области като бузите, брадичката или челото“, обясни експертът.
Лекарят добави: В някои тежки случаи хората с дефицит на витамин D могат да развият екзема, за която се смята, че е тясно свързана с дисфункция на имунната система. Съществуват и научни доказателства, че липсата на този витамин е свързана с предразположеност към псориазис, атопичен дерматит.

Лекарят припомни, че най-точният начин за определяне на евентуален дефицит на витамин D е кръвният тест.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *