Ед Шийран пя в съда, докато го разпитваха по делото за авторските права на „Shape of You“

Британският музикант Ед Шийран си тананикаше и пееше в съда, докато даваше показания по делото за авторските права на неговия хит от 2017 г. „Shape Of You“, предаде Ройтерс.

Той е обвиняван от грайм изпълнителя Сами Чокри, изявяващ се като Сами Суич, и продуцента Рос О’Донъхю, че „Shape of You“ повтаря „някои стихове и фрази от тяхната песен „Oh Why“ от 2015 г.

Ед Шийран и съавторите Стивън Маккъчън и Джон Макдейд на сингъла категорично отричат твърденията на Чокри и О’Донъхю.

Във втория ден на съдебната битка адвокатът на ищците, Андрю Сътклиф, разпита Шийран, който си припяваше спорната песен. Той също така изтананика различни хитове, включително и „Feeling Good“ Нина Симон в същия тон, за да покаже как могат да си приличат мелодии.

Как рационално да си набавим витамин D и C през зимата

Запитан няколко пъти за подобните фрази в „Shape of You“ и „Oh Why“, Шийран няколко пъти каза: „И двете са в пентатонични скали, и двете използват гласни“.

Адвокатът Сътклиф, който в началото на процеса в петък си позволи да нарече Шийран „сврака“, подробно го разпита за написването на песента през октомври 2016 г. с неговите съавтори Стивън Маккъчън и Джон Макдейд , както и за промените, правени при създаването й.

„Ако бях чувал „Oh Why“ по това време…, щях да предприема стъпки, за да ги изчистя (б.р. спорните фрази)“, каза Шийран в свидетелските си показания пред Върховния съд в Лондон.

В залата бяха пуснати записи на певеца, за да се направят сравнения.

Шийран беше попитан и за музикалните си вкусове. Той каза, че са разнообразни, но особено харесва британския грайм и рап. Изпълнителят сподели, че „изчезнал цяла година“ през 2016 г. и не е следил активно британската музикална сцена.

За какво помага активният въглен?

Адвокатът Сътклиф определи Шийран като „музикална катерица“. „Консумирате музика жадно“, заяви защитникът на Суич и О’Донъхю. „Аз съм почитател на музиката, харесва ми музика, слушам музика“, отвърна Ед Шийран.

В понеделник пред съда изпълнителят заяви, че не бил чувал за Сами Суич по времето, за което е обвинен да е взаимствал фрази от „Oh Why“.

Песента „Shape of You“ излезе през 2017 г. Тя е от третия албум на Ед Шийран. Сингълът продължава да е сред най-стриймваните в платформата Спотифай. Хитът донесе и награда „Грами“ за най-добро поп соло изпълнение на британския музикант.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *