Д-р Явор Владимиров, дм: Анаболните фитнес средства имат негативен ефект върху репродуктивните възможности

Д-p Явop Bлaдимиpoв, дм, е специалист по акушерство и гинекология и мeдицинcки диpeктop нa болница “Coфия”. Имa нaд 20-гoдишeн oпит в oблacттa нa acиcтиpaнитe peпpoдyктивни тexнoлoгии. От 2005 г. е хоноруван преподавател по ембрио-биотехнологии към Катедрата по цитология, хистология и ембриология към СУ “Св. Климент Охридски”. През 2016 г. е отличен с награда на Aмepикaнcкaта acoциaция пo рeпpoдyктивнa мeдицинa (АКRМ) и наградата “Даниела Сеизова – в името на живота” в категория “Лекар на годината”. 

Ето какво сподели д-р Владимиров по повод месеца на мъжкото репродуктивно здраве – април, през който в ин витро клиника “София” ще се правят безплатни спермограми на желаещите.

– Д-р Владимиров, мъжкият стерилитет проблем ли е в България?
– Реално около 50% от причините за безплодие в семейството се дължат на мъжа. Това означава, че проблемът засяга много български мъже. Доскоро за безплодието в семейството се обвиняваше основно жената. По нашите географски ширини много често мъжът трудно приемаше, че може да има проблем и при него. Но това са реалностите.
Като цяло в цивилизования свят се наблюдават отрицателни промени в репродуктивния капацитет на мъжете. В Европа беше направено огромно проучване сред донаборници за параметрите на семенната течност преди 40 години и сега. Беше установено, че броят на сперматозоидите в еякулата е намалял наполовина. 

Упражнението “Вакуум” топи мазнините по корема


– Какви са причините?
– Причините за мъжкото безплодие са разнопосочни, но в последните години все повече фактори като начина на живот – стресът, на който е подложен съвременният човек, химизацията на храната и околната среда, обездвижването – влияят негативно върху репродукцията на човешкия род. Много големи вреди на репродуктивния капацитет при мъжете нанася и използването на анаболи и хранителни добавки при правенето на мускули. 

Идеята на нашата кампания е мъжете да проверят състоянието на репродуктивния си капацитет и ако имат отклонения в спермограмата, да отидат при андролог, за да се установи причината и да започнат лечение.

Ако отклоненията са много тежки, те трябва да знаят, че в тяхното семейство единственият начин за създаване на потомство е чрез асистирани репродуктивни технологии. С настоящата кампания се опитваме да помогнем на хората чрез сравнително лесно изследване. 

– Какво трябва да знае пациентът, преди да си направи изследването?
– Нужно е преди да се направи изследването, полово въздържание от три до пет дни. Вечерта преди изследването, не трябва да се пие алкохол. Освен това трябва да са минали поне две седмици след антибиотично лечение. В специален бокс в клиниката мъжът дава еякулат и до 2-3 часа той получава резултата от изследването.

– Кога се налага лечение и какво е то?
– Лечението зависи от причината и тежестта на проблема. Ако е нарушен хормоналният баланс, тогава се назначава хормонално лечение. Ако има запушване на семепроводите, понякога се налага и оперативно лечение. 
При тежките форми на отклонения, когато е налице липса или много нисък шанс за оплождане, единственото решение остава асистираната репродукция – ИКСИ или ИМСИ процедура. При този начин на лечение се прави хормонална стимулация при жената, изваждат се яйцеклетки и във всяка зряла яйцеклетка се инжектира по един нормален сперматозоид. Процесът се извършва с микроманипулационна техника с увеличение около 400 пъти. 


Друг подход на лечение е вътрематочната инсеминация. Методът се прилага при умерени отклонения в подвижността на сперматозоидите и в основните параметри. След обработката на сперматозоидите от тях се селектират най-добрите и се активират, след което се инжектират в матката на партньорката. 

– Всички методи за лечение на мъжкото безплодие ли се прилагат в България?
– Мога да кажа, че в клиниката, на която съм ръководител, се прилагат всички съвременни техники за лечение на безплодието. 

– Когато резултатът от спермограмата показва, че са намалели репродуктивните възможности на мъж, който в момента няма намерение да създава потомство, какво препоръчвате?
– Много хора си правят такива изследвания, без да са семейни и без да имат партньори. Ние им даваме информация за моментния статус и ако има сериозна патология, съветваме всеки от тях какво да прави. Но крайното решение е на пациента. 

– Промени ли се нагласата на българския мъж да избягва профилактични прегледи и подобни изследвания заради криворазбрана мъжественост?
– За щастие, в последните години тази консервативност в мисленето се разчупва и повече мъже прибягват до това изследване. Миналата година също имахме кампания с безплатни изследвания, като повече от 400 мъже доброволно си направиха спермограми. При това тези хора нямаха никакви симптоми, които да говорят за нарушение на репродуктивния им потенциал. Те просто имат прагматично и логично мислене. По-добре е да знаят за репродуктивния си капацитет,  а не когато решат да има собствено дете, да бъдат изправени пред проблема. 

Най-добрите упражнения за загуба на коремни мазнини

– При отклонения в спермограмата препоръчвате ли промяна в начина на живот?
– При мъже, които правят мускули във фитнеса и приемат анаболни средства, препоръчвам да ги спрат. Защото те имат негативен ефект върху репродуктивните възможности на човека. Тютюнопушенето също трябва да се спре. Доказано е, че ако един мъж пуши по 10 цигари на ден в продължение на 10 години, неговата репродуктивна система остарява средно с 4 години. При пушачи много често се среща промяна в морфологията на сперматозоидите, което намалява оплодителния им капацитет.  

– При какви случаи се прилага замразяване на яйцеклетки и сперматозоиди?
– Замразяване на яйцеклетки се използва в две основни направления на асистираната репродукция. Едното е в донорските програми с цел съхранение на яйцеклетки. Другото е при млади жени, които все още нямат планове да родят дете, но функцията на яйчника им намалява. Тогава след стимулация на яйчника аспирираните зрели яйцеклетки се замразяват, тъй като след години ще бъде невъзможно жената да зачене поради изчерпване на яйчниковия резерв. В този случай замразяването има превантивна роля за съхранение на репродуктивния потенциал и когато жената реши да има дете, яйцеклетките се размразяват, оплождат и създадените ембриони се връщат в матката с цел реализация на бременност. 

Замразяване на яйцеклетки се прави и при жени с онкологични заболявания, на които предстои агресивна лъче – и химиотерапия.

При мъжете, на които предстои онкологично лечение, също се прави замразяване на сперматозоиди с цел съхранение на репродуктивните възможност. Друго приложение на замразяване на сперматозоиди е в донорските програми, където изследваните проби се съхраняват до тяхното използване. 

На практика замразяването на сперматозоиди е много по-лесно от това на яйцеклетки, защото сперматозоидите са с размер 7 микрона, докато яйцеклетката е голяма клетка с размер около 200 микрона. Затова по-трудно е замразяването на яйцеклетки, но технологиите вече напреднаха и чрез метода на витрификация този проблем е преодолян. 

Ипократис Пападимитракос: Забравете драстичните диети и вълшебните хапчета

Какво нарушава пpoдyкциятa нa cпepмaтoзoидитe?

• пaтoлoгични oтклoнeния в щитoвиднaта жлеза, xипoфизaта, зaдcтoмaшнaта или нaдбъбpeчнaта жлеза
• xpoнични зaбoлявaния или мeдикaмeнти (някoи aнтибиoтици, cтepoиди и дp.)
• инфeкции
• тoкcини oт oкoлнaтa cpeдa (тeжки мeтaли или дpyги индycтpиaлни aгeнти)
• oбcтpyкция или aнopмaлни външни гeнитaлии
• yвpeждaнe нa нepв или нaпpeднaлa фopмa нa диaбeт
• aлкoxoл, тютюнoпyшeнe, дрога
• нaличиe нa aнтитeлa или aнopмaлнa мopфoлoгия нa cпepмaтoзoидитe

Мара КАЛЧЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *