Лекари с плашещо предупреждение за втриването на лют червен пипер в скалпа срещу косопад

Борбата с косопада може да бъде сложен и объркващ процес заради наличието на толкова противоречиви съвети как да накарате фоликулите ви да процъфтяват отново.

От чудодейни шампоани до скъпи процедури социалните медии са пълни с марки и лечители, които твърдят, че могат да ви дадат дългата гъста коса, която винаги сте искали.

Защо пулсът ми често е ускорен?

В YouTube има редица видеоклипове, които съветват онези, които искат да стимулират растежа на косата, да търкат в скалпа си съставки като нарязан лук, люти чушки и подправки.

Експерти обаче разкриха, че тези алтернативни методи не само че са неефективни, но всъщност могат да причинят щети и да ускорят косопада.

Колко често трябва да почиваме, за да удължим живота си?

Един блогър промотира „паста за стимулиране на косата“, състояща се от лют червен пипер, ракия, яйчен жълтък и лимонов сок. Други създатели на видеоклипове предоставят подобни съвети – от масажирането на лют червен пипер и олио в корените и смесване на лют червен пипер с кокосово масло за „намаляване на косопада“.

Д-р Бесам Фарджо, водещ хирург по трансплантация на коса, се изказа против това. „Малко вероятно е някой да има каквито и да е резултати, но има риск от причиняване на дразнене и възпаление на кожата на скалпа и последваща загуба на коса“, заяви експертът.

Кой и защо може да яде спанак

Д-р Шарон Вонг, консултант дерматолог и говорител на British Skin Foundation, издаде подобно предупреждение, заявявайки: „Капсаицинът е активната съставка при чилито и се знае, че има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, но доказателствата за неговото възстановяване на косата са минимални“.

„Втриването на лют червен пипер във всяка от неговите форми директно върху скалпа може да причини усещане за парене, свръхчувствителност и контактен дерматит, които, ако са достатъчно тежки, потенциално могат да причинят загуба на коса като вторичен ефект“, добави докторът.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *