Топ 7 причини за появата на екзема

Дерматологът Анастасия Елистратова изброи факторите, които влияят на появата на екзема. Тя поясни, че ако вече веднъж сте боледували от това, трябва да сте особено внимателни.

Направете си натурален сапун

Честотата и продължителността на проявите на болестта пряко зависи от това колко внимателен е човек и колко често е в контакт с провокиращите фактори.

„Това не са „причините“ за екзема. Това са фактоеире, които могат да допринесат за реализиране на присъщата на гените предразположеност към заболяването. Или да провокира постоянни пристъпи на вече съществуващо заболяване “, казва експертката.

В тази връзка тя е съставила списък с най-честите провокатори, които трябва да се избягват.

Домакински химикали: както по време на периода на ремисия, така и по време на обостряне на екзема, трябва да се използват ръкавици преди контакт с различни детергенти (включително съдове), разтворители, лакове.

Сапун: необходимо е да се преустанови многократната употреба на алкален и особено на сапун за пране.

Вода: Чувствителността на хората с екзема към водата често е фактор за хора, които се налага заради професията си постоянно да мият ръцете си (готвачи, фризьори, майки на бебета и т.н.).

Сух въздух: води до суха кожа, счита се за възможна причина за сезонни обостряния.

Латекс: при честа употреба на латексови ръкавици може да се развие алергия към материала, виниловите ръкавици се считат за безопасна алтернатива.

Храна: забелязана е връзката на обострянията на заболяването с употребата на храни, съдържащи кобалт, никел и хром.

Стрес: значително влияние върху повторната поява на екзема оказва незадоволителното психо-емоционално състояние на пациента.

Три начина за лечение на гъбички

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *