По какво се различава козето от кравето мляко?

Много хора си задават въпроса: “Кое мляко е по-полезно за здравето – козето или кравето? В много части на света козето мляко се предпочита пред кравето. То се счита за по-лесно смилаемо и по-малко алергенно от кравето. Нека да видим, с какво козето мляко е спечелило добрата си репутация. Да сравним тези два вида мляко по съдържащите се в тях хранителни вещества.

Мазнини
Козето мляко съдържа около десет грама мазнини на чаша в сравнение с 8 до 9 грама в пълномасленото краве мляко. За разлика от кравето козето мляко не съдържа аглутинини. В резултат на това мастните топчици в козето мляко не се слепват помежду си, което ги прави по-лесно смилаеми. Както кравето, така и козето мляко е с ниско съдържание на незаменими мастни киселини. Въпреки това козето мляко съдържа повече незаменими мастни киселини – линолова и арахидонова. Те са по-лесни за възприемане от чревните ензими.

Новата мода – чисто хранене!

Протеини
Протеините на козето мляко под въздействието на стомашната киселина образуват мека извара, в резултат на което по-бързо и по-лесно се усвояват. Теоретично този по-бърз транзит през стомаха може да бъде предимство за бебета и деца, които не приемат добре кравето мляко. Козето мляко може да има и предимства, когато става въпрос за алергии. То съдържа само следи от алергичния протеин алфа-S1-казеин, който присъства в кравето мляко. Козето мляко е по-близо до човешкото, но и кравето, и козето мляко съдържат сходни нива на алергененния протеин – бета-лактоглобулин. Научните изследвания не са открили понижение в честотата на алергиите при хранене на бебетата с козе мляко. Но на практика наблюденията на майките и данните от изследванията си противоречат. Някои майки смятат, че детето им понася козето мляко по-добре. Изглежда, че майките са по-обективни за реакциите на децата от научните изследвания.

Лактоза
Козето мляко съдържа по-малко лактоза (4.1% срещу 4.7% в кравето мляко). Този аргумент може да бъде важен за хора с непоносимост към лактозата.

Черният шоколад е полезен за холестерола

Минерални вещества
Макар съдържанието на минерални вещества в козето и кравето мляко като цяло да са сходни, козето съдържа 13% повече калций, 25% повече витамин B-6, 47% повече витамин А, 134% повече калий и три пъти повече ниацин. Освен това в козето мляко има четири пъти повече мед. Козето мляко съдържа също и 27% повече антиоксиданта селен в сравнение с кравето
.
Витамини
Кравето мляко съдържа пет пъти повече витамин B-12 от козето мляко и десет пъти повече фолиева киселина – 12 мкг в кравето в сравнение с 1 мкг за козето. Дневната норма от фолиева киселина за деца е 75-100 мкг.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *