Не преуморявайте очите си

Често хора над 40-годишна възраст забелязват първите признаци на възрастово далекогледство (пресбиопия). У хората, които в младостта си са нямали дефекти в зрението, далекогледство започва да се развива след 40-годишна възраст, а тези, които са страдали от далекогледство преди тази възраст, често се сблъскват са възрастовите изменения и по-рано.

Пресбиопията е физиологичен и необратим процес, той не може да се коригира с помощта на медикаменти. Това е заради особеностите в устройството на окото. С годините зрителната система губи способността да функционира както на млади години, за което има чисто физиологични причини. 

Поставете до леглото си три резанчета лимон, резултатите ще ви смаятите

Обикновено възрастовото далекогледство се проявява при нормални битови занимания – не можеш да прочетеш написано със ситен шрифт, при по-дълго стоене пред компютъра започва да боли глава, при зрително натоварване очите се уморяват, парят… Не можете хубаво да разгледате наблизо разположени предмети. Ако забележите такива симптоми, е време да посетите очен лекар.

Често хора, страдащи от миопия (късогледство), при която остротата на зрението е понижена на далечни разстояния, грешно предполагат, че с възрастовото далекогледство ще коригират това заболяване, т.е. зрението просто ще се промени от „минус” на „плюс”.

Това не е съвсем така – у хората с късогледство пресбиопията обикновено се проявява в по-късен етап. И не, тя не коригира миопията, а я допълва. Зрението надалеч не се подобрява, а към това се прибавя и влошаването му наблизо. 

7 трика за отслабване при инсулинова резистентност

Най-разпространеният вариант за лечение на възрастово далекогледство са очилата или контактните лещи. Които се предписват от очен лекар след проведено изследване. За тези, които са страдали от късогледство и впоследствие се сблъскват с възрастово далекогледство, са подходящи т.нар. бифокални стъкла за очила. 

При противопоказания може да се прибегне до лазерна корекция на зрението, а при загуба на акомодационна способност на очната леща се препоръчва операция за замяната й с интраокуларна леща.

Специалистите препоръчват да не пренапрягате очите си, да им давате почивка от време на време, да четете и пишете в добре осветено помещение. И редовно да посещавате очен лекар, за да може своевременно да се открие и коригира възможен зрителен дефект.  

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *