Не пийте лекарствата си с алкохол и сокове

Как да пием витамините и лекарствата, така че да се усвоят?

Може ли да приемаме таблетките със сок или чай? А с газирана вода или компот? Правилният прием на лекарствата е ключът към тяхната ефективност. За да извлечете максимума от тях, трябва да следвате определени правила.

Някои хора се оплакват, че лекарството, предписано от лекаря, не дава очаквания резултат. В същото време те дори и не подозират, че причината се крие в неточното спазване на препоръките, описани в инструкциите.

Например намаляват или увеличават дозата, приемат лекарствата заедно с продукти, които могат да променят свойствата и ефекта им върху организма, или с други медикаменти.

Експертка посочи две категории хора, които трябва да избягват червената риба

Защо някои напитки не могат да се комбинират с лекарства?

Друга основна причина за тяхната неефективност е употребата им с напитки, които не могат да се комбинират с лекарства. Защо?

Тъй като те са в състояние да повлияят на абсорбцията на лекарствата от стомашно-чревния тракт, взаимодействат с различни химикали, модифицирайки структурата им, разтварят обвивката на лекарството предварително, засилват терапевтичния ефект или обратно.

Четете внимателно инструкциите

Често в инструкциите към лекарствата е посочено с какво не трябва да ги пиете. Ако няма такава информация, лекарствата, хранителните добавки и витамините трябва да се пият с преварена вода, охладена до стайна температура (около 20 градуса), която практически не съдържа микроелементи: както знаете, при варене те образуват утайка. Следователно такава вода няма да реагира с лекарствените компоненти.

Забранено е да се приемат медикаменти с:

• Алкохолни напитки

Взаимодействайки с активните компоненти на лекарствата, те променят структурата им и заедно с медикаментите увеличават вероятността от хепатотоксичност в резултат на действието на токсичните вещества върху организма.

Така е например, когато приемате НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства), като ибупрофен, диклофенак, както и парацетамол, антибиотици. Дори само една таблетка парацетамол да се приеме с алкохолна напитка, това може да предизвика необратими процеси в черния дроб.

Алкохолът може да взаимодейства с някои от лекарствата, създавайки съединения, които са отровни за организма и пречат на усвояването на останалите или причиняват интоксикация.

За какво помага активният въглен?

• Минерална вода и мляко

Тези напитки също не са толкова безвредни, колкото изглеждат, когато става въпрос за използването им заедно с лекарства.

Те могат да попречат на усвояването на някои лекарства например, тези, които имат чревно-разтворимо покритие, което предотвратява разтварянето на лекарството под действието на стомашния сок.

Но това е единственият начин, по който то може да проникне в червата непроменено, където покритието се разтваря и активното вещество се освобождава от лекарствената форма. 

В същото време минералната вода е в състояние да я разтвори още в устата или хранопровода, в резултат на което стомашната киселина ще наруши метаболизма на лекарството.

Под формата на такива капсули се произвеждат редица НСПВС и антибиотици, антидиабетни средства, които по правило са описани в инструкциите.

• Сокове

Веществата, които се съдържат в състава им, могат да влязат в химическа реакция с лекарства. Под въздействието на компонентите на тези напитки се нарушава тяхното усвояване или метаболизъм.

Сокът от грейпфрут обикновено е несъвместим с много лекарства, тъй като потиска активността им или намалява ефективността на ензимите, отговорни за метаболизма, включително лекарствата.

Това води до повишаване на концентрацията на лекарствата в плазмата и крие риск от негативни реакции, заради което този сок е особено опасен. Всички цитрусови плодове и напитки на тяхна основа обаче също могат да имат отрицателен ефект, което означава, че не е нужно да пиете лекарствата с тях.

Добре известни биологично-активни добавки на базата на екстракт от семена или кора от грейпфрут или портокал и други подобни имат сходни свойства. Плодовите сокове могат например да неутрализират фармакологичния ефект на някои болкоуспокояващи и да повлияят метаболизма на други лекарства.

• Чай

Танинът е вещество със силни дъбилни и стягащи свойства, което се съдържа в чая и може да намали ефективността на комбинираните орални контрацептиви, антипсихотици, кодеин и други лекарства. Но това не означава, че трябва да се откажете от чая, докато ги приемате: просто е добре да го изпиете след около 3 часа, през които лекарството се абсорбира.

• Кафе

То увеличава риска от странични ефекти при използване на лекарства, предписани за лечение на бронхиална астма и редица други заболявания.

Антибиотиците от естествен и полусинтетичен произход, базирани на химическата структура на макроцикличния лактонов пръстен, комбинирани орални контрацептиви, антидепресанти, инхибират метаболизма на кофеина.

Приемайки ги едновременно, може да провокирате главоболие, учестен пулс, прекомерна възбуда. Кофеинът засилва аналгетичния ефект на НСПВС.

Кой и защо може да яде спанак

• Газирана вода

Някои от нейните видове съдържат минерали, соли и други вещества, в резултат на взаимодействието им със съставните елементи на лекарството, метаболизмът им се нарушава и последствията могат да бъдат непредсказуеми.

Не трябва да забравяме, че хранителните добавки и витаминните продукти също могат да влизат в химични реакции с лекарствата, както и с храна и напитки.

В тази връзка винаги трябва да информирате вашия лекар за това какви добавки приемате: възможно е някои да бъдат изключени за известно време.

И не забравяйте: преди да започнете да приемате лекарството, трябва да прочетете описанието му, да не нарушавате дозировката, да спазвате интервалите, както и препоръките дали е необходимо да го пиете преди или след хранене и, разбира се, да приемате лекарствата с необходимото количество вода.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *