Митове за холестерола

Холестеролът е съществен компонент от мембраните на клетките и като такъв той се синтезира от всички тях.

Независимо от лошата му слава, холестеролът е от съществено значение за живота. Въпреки това, когато присъства във високи нива в кръвта, се увеличава рискът от сърдечносъдови заболявания, пише на сайта medicalnewstoday.com. 

Холестеролът, заедно с други вещества, като мазнини и калций, се натрупва в плаки по стените на артериите. С течение на времето това стеснява кръвоносните съдове и може да доведе до усложнения, включително инсулт и инфаркт. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), през 2015–2016 г. 12% от хората на възраст над 20 години в САЩ са имали висок холестерол. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че повишените нива на холестерола са причина за 2,6 милиона смъртни случая всяка година. 

Откриха нов неочакван начин за удължаване на живота

За да ни помогнат да отделим фактите от фантастиката, трима експерти споделят отговорите си по тази тема: д-р Едо Паз, кардиолог и вицепрезидент по медицина в K Health. Д-р Робърт Грийнфийлд, сертифициран кардиолог, липидолог, стажант в MemorialCare Heart & Vascular Institute в Orange Coast Medical Center, Калифорния. Д-р Александра Лахойе, неинвазивен кардиолог в здравния център на Providence Saint John’s в Санта Моника, Калифорния.

Мит 1. Всеки холестерол е лош

 Освен структурната си роля в мембраните, той е жизненоважен и при производството на стероидни хормони, витамин D и жлъчна киселина. Така че, въпреки че високите нива са рисков фактор за заболяване, без никакъв холестерол не бихме могли да оцелеем. Както д-р Грийнфийлд обясни: „Холестеролът не е лош. Това е невинен наблюдател, с който в съвременния ни начин на живот се манипулира погрешно. Телата ни не са проектирани да живеят в среда, в която храната е в излишък и затова, когато холестеролът е в повече, той ще се депозира в тялото ни. И този депозитен център често може да бъдат нашите кръвоносни съдове, което е лошо за нас.“ 

Холестеролът се придвижва по тялото чрез липопротеини, вещества, които се състоят от мазнини и протеини. Този транспорт се осъществява по два основни начина. Липопротеинът с ниска плътност (LDL) пренася холестерола от черния дроб до клетките, където се използва в няколко процеса. Хората понякога наричат LDL „лош“ холестерол, тъй като високите му нива в кръвта увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Липопротеините с висока плътност (HDL) често се наричат „добър“ холестерол, тъй като транспортират холестерола обратно в черния дроб. Веднъж попаднал там, холестеролът се отстранява от тялото, като по този начин намалява сърдечносъдовия риск.

Упражнението “Вакуум” топи мазнините по корема

Мит 2. Имам здравословно тегло, така че и холестеролът ми е в норма

Според д-р Грийнфийлд, „балансът на холестерола наистина е функция на това, което ядем, но и на нашата генетика. Например, човек може да се роди с генетична тенденция да не преработва ефективно холестерола. Теглото е по-скоро функция на вашия наследствен метаболизъм и баланса между консумираните и изразходваните калории“. 

Д-р Пас се съгласява: „Дори да имате здравословно тегло, вашият холестерол може да бъде наднормен. Други фактори, които влияят на холестерола ви, са храните, които ядете, навиците ви за упражнения, дали пушите и колко алкохол пиете.“ „Нивата на холестерола се влияят от генетиката, функцията на щитовидната жлеза, лекарствата, упражненията, съня и диетата. Има и фактори, които не можете да промените и които могат да допринесат за повишен холестерол, като вашата възраст и генетиката ви “, каза и д-р Лахойе.

Мит 3. Щях да имам симптоми, ако съм с висок холестерол 

Това е друг мит. Д-р Паз казва: „В повечето случаи високият холестерол няма да причини симптоми. Ето защо се препоръчва периодично да се прави кръвен тест за скрининг за висок холестерол. 

„Единствените симптоми на високия холестерол, с които може да се свърже, биха били късните признаци, когато прекомерното му натрупване е отговорно за увреждането и запушването на сърцето и кръвоносните съдове. Това причинява гръдна болка (стенокардия), инфаркт или дори внезапна смърт“, казва д-р Грийнфийлд. 

Ипократис Пападимитракос: Забравете драстичните диети и вълшебните хапчета

Мит. 4. Ако ям много храни, съдържащи холестерол, ще имам високи нива в тялото 

Тази тема е малко по-сложна, отколкото може да се очаква. „Холестеролът, който човек консумира, не е задължително пряко да корелира с нивата на веществото в тялото ни – обяснява д-р Лахойе. – Консумацията на захари или прости въглехидрати може да доведе до по-високи нива на холестерола, дори ако не се ядат много животински продукти.“ 

Хората, които спортуват, са по-малко склонни да наблюдават повишаване на холестерола, в сравнение с тези, които не се движат достатъчно. Според д-р Грийнфийлд, „ако консумираме повече холестерол, най-вероятно ще увеличим нивото му и в тялото си.  Червеното месо съдържа наситени мазнини и холестерол. 

Той е животински продукт, така че храните, които съдържат наситени мазнини, не само ще повишат холестерола, но ще въздействат по-специално на „лошия“ или LDL холестерол, който след това се отлага по артериалната стена на нашите кръвоносни съдове“.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *