Обилното ядене вечер и нощем е бомба със закъснител

Т.нар. фастинг, или гладуване за определени часове в денонощието, става все по-популярен през последните години.

Проведени са проучвания върху лабораторни животни, които са показали значителни метаболитни ползи от ограниченото във времето хранене.

Неотдавнашен преглед разглежда доказателства от проучвания върху животни и хора за периодичното гладуване, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Изследователите са прегледали доказателствата за ползите за здравето от ограниченото във времето хранене, вид периодично гладуване. В преглед, публикуван в списание Endocrine Society, се споделят доказателства, че ограниченото във времето хранене може да помогне за предотвратяване и управление на различни хронични метаболитни заболявания. 

Какво да правим, ако се будим уморени

Циркаден ритъм

При ограниченото във времето хранене хората обикновено се хранят обичайно, но само в рамките на определен период от време всеки ден. Това може да варира от 6 до 12 часа в денонощието. Учените са доказали ползите от ограниченото във времето хранене основно в проучвания върху мишки. Съществува обаче все по-голям брой проучвания с участието на хора, които са показали обещаващи резултати. 

Авторът на изследването – проф. Сачидаданда Панда от Лабораторията по регулаторна биология в Института за биологични изследвания „Салк“ в Сан Диего, Калифорния, казва: „Досегашните проучвания върху животни показват, че ограниченото във времето хранене засяга много органи и дори чревната микробиома по благоприятен начин.

Няколко пътища и молекули, които са свързани с метаболитни заболявания, като преддиабет, диабет, затлъстяване, мастно чернодробно заболяване и някои видове рак, се модулират по желания начин чрез ограничено във времето хранене.“ 

За авторите на неотдавнашния преглед ключово предимство на ограниченото във времето хранене е неговият потенциал да помогне за коригиране на нарушения циркаден ритъм на човек. Циркадните ритми са поредица от процеси в тялото, които работят в продължение на 24-часов цикъл.

Проф. Панда и колегите му отбелязват, че циркадните ритми се развиват в отговор на промените в светлината, температурата, влажността и достъпа до хранителни вещества, които възникват вследствие на дневния и нощния цикъл на Земята. Ако някой има нарушен циркаден ритъм, той е изложен на риск от различни здравословни проблеми, включително метаболитни заболявания, рак, проблеми с имунната система, промени в настроението и репродуктивни неблагополучия. 

Прекомерната сънливост – бягство от реалността

Фастинг и циркадният ритъм

Една от основните причини за това нарушение може да бъде увеличеният прием на храна извън количеството, което тялото очаква според циркадния си ритъм – тоест през нощта, а не през деня. Проф. Панда и колегите му посочват, че циркадните ритми, свързани с периферните органи и по-голямата част от мозъка, се влияят главно от времето на прием на храна. В резултат на това ограниченото във времето хранене, което включва период на гладуване през нощта, има потенциал да поддържа циркадните ритми и да намалява риска от негативните ефекти върху здравето, до които може да доведе нарушеният ритъм. 

Проф. Панда и колегите му също подчертават как проучванията върху мишки показват, че ограниченото във времето хранене може да намали мастната тъкан и е вероятно да подобри здравето на червата. Изследователите отбелязват, че има сравнително малко проучвания върху хора, разглеждащи ползите от ограниченото във времето хранене. Първоначалните резултати от тези проучвания обаче подкрепят ползите, наблюдавани при животни, включително намаляване на телесното тегло, телесните мазнини, обиколката на талията и индекса на телесна маса. 

Проф. Дороти Сиърс от Отдела по ендокринология и метаболизъм в Калифорнийския университет в Сан Диего допълва, че изследването на проф. Панда и неговите колеги „е задълбочена обзорна статия, която обобщава натрупаните доказателства, че привеждането в съответствие на приема на храна с биологичните ритми на организма насърчава здравето”.

Кой и защо не трябва да пие какао

Идеален прозорец за хранене?

Настоящото изследване също така посочва идеалния период от време, в който да се ограничи приемът на храна. Проф. Панда казва: „Изследванията при хора са тествани при 4-, 6-, 8-, 10- и 12-часово ограничено хранене, и тези проучвания показват някои реакции. Четири- и 6-часовото ограничено хранене може да има много ползи сред хората с наднормено тегло и затлъстяване, но също така намалява качеството на живот поради неговите неблагоприятни ефекти върху чувството за прекомерен глад, замаяност, главоболие, гадене и т.н. 

Осем- и 10-часовите интервали с ограничено хранене се понасят добре, носят няколко ползи и хората доброволно приемат такива практики в дългосрочен план. Дванадесетчасовото ограничено хранене може да не донесе незабавни ползи в рамките на няколко месеца.“ 

Според проф. Сиърс „натрупаните доказателства показват, че общият идеален режим е да се консумират калории сутрин и до следобед, като се приема малък процент от дневните калории вечер – 30% или по-малко, и напълно се избягва приемът на храна през нощта“. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *