Лютивата храна е вредна за възрастните хора

Деменцията е термин, който обхваща симптоми, влияещи на паметта, мисленето и социални способности толкова силно, че те пречат на ежедневния живот на хората. Това не е конкретно заболяване, но няколко болести могат да предизвикат деменция. Изследване открило удивителен тип храна, която за хора без наднормено тегло може да се окаже рискова за развитие на дегенеративно състояние на мозъка. Става дума за изследване, извършено от учени от университета в Южна Австралия. 

Шеф готвач обясни как най-здравословно да готвим пилешкото

То показало, че лютивите продукти и ястия могат да бъдат свързани с деменцията. Проучването продължило 15 години, като в него взели участие 4582 възрастни китайци над 55 години. Учените открили доказателства за по-бързо понижаване на когнитивните функции у тези, които постоянно консумирали повече от 50 грама чили на ден.

Понижаването на паметта било още по-значително, ако любителите на чили били стройни, а не с наднормено тегло. 

Изследване, проведено от д-р Зумин Ши от Катарския университет, показало същите резултати. У хората на възраст, които употребявали повече от 50 грама чили на ден, рискът от влошаване на паметта и когнитивните функции било двойно по-високо.  

„В нашите предишни изследвания открихме, че употребата на чили е полезна за масата на тялото и артериалното налягане. В това изследване обаче открихме и неблагоприятното му въздействие върху когнитивните функции на възрастните хора”, казва д-р Зумин. 

Кой и защо не трябва да пие какао

Екипът му включил както пресен, така и сушен лютив пипер чили за целите на изследването, но изключил от своите изчисления сладкия и черния пипер. Както стана ясно, резултатите показали, че участниците в изследването на възраст над 55 години, които изяждали повече от 50 грама лютив пипер чили всеки ден, рискът от понижаване на когнитивните функции, от проблеми с паметта и деменция почти се удвоил.

Данните показали също така, че по-скоро слабоватите участници страдали от загуба на паметта, ако наблягали на лютивото. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *