Газираната вода увеличава киселините в стомаха

Оказва се, че повечето страхове по темата дали е вредна газираната вода са силно преувеличени, твърдят гастроентеролози. И то заради многобройните митове за газираните напитки.

Ето как обясняват детайлите. „Газираната вода не предизвиква метеоризъм, защото въглеродният двуокис се усвоява в кръвта в горните отдели на храносмилателния тракт, отправя се в белите дробове и се издишва с въздуха“, казват специалисти. 

Новата мода – чисто хранене!?

Относно киселинността: стомашният сок е 100 пъти по-кисел от газираното. Освен това няма нищо страшно от леко повишаване на киселинността в здравия стомах. 

При наличие на болести обаче не бива да се злоупотребява с газирана вода. Тя е способна да задълбочи проблема с киселините, особено ако става дума за гастроезофагеален рефлукс.

Експерти предупреждават, че газираната вода в големи количества може да повиши налягането в стомаха и като резултат се увеличава рискът от отделяне, изхвърляне на кисело съдържимо в хранопровода. 

Напитката, която изгаря най-опасните мазнини по време на сън

Не трябва да забравяте и това, че газираната вода е противопоказна при язвена болест, тъй като разтягането на стомаха може да предизвика перфорация и дори кръвотечение.

Ако нямате проблеми със здравето, можете спокойно да пиете газирана вода. Тя не влошава храносмилането, дори точно обратното – отразява се положително, засилвайки изработката на храносмилателни сокове. Освен всичко друго газираното подобрява моториката на червата.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *