Какаото забавя стареенето при хора над 50

Какаото има много полезни свойства – забавя стареенето и подобрява мозъчната функция. Чаша горещо какао има ревитализиращ ефект, осигурява енергия и дори предпазва от вируси и инфекции. Напитката стимулира мозъка и подобрява паметта. Основното предимство на какаото е ефективната профилактика на заболявания, свързани с възрастта. Ако сте над 50 години, се нуждаете от чаша какао всеки ден.

Поставете до леглото си три резанчета лимон, резултатите ще ви смаят

Хранителна стойност на какаото

Основното предимство на напитката е в антиоксидантите, които съдържа. Именно те забавят стареенето и дегенерацията на клетките. В две супени лъжици какао има само 60 калории, но и много здравословни мазнини, въглехидрати и фибри, които бързо насищат организма. Например, в една чаша какао има:

• 1,5 г здравословни мазнини;

• 8 г въглехидрати, от които 5 г са фибри;

• магнезий 102 мг – 30% от дневните нужди;

• желязо 2 мг – приблизително 25% от дневните нужди;

• манган – 13% от дневните нужди;

• мед – 12% от дневните нужди;

• калций – 34 мг, което е 4% от дневната стойност;

• 33 милиграма фосфор, приблизително 4% от дневната доза.

Превенция на Алцхаймер и Паркинсон

Освен концентрацията и вниманието, какаото подобрява паметта, намалява умората. Може да понижи риска от развитие на болестта на Паркинсон и Алцхаймер. Освен това, предотвратява диабет, инсулти и инфаркти. Какаото също е чудесен антидепресант, защото повишава нивата на серотонин в мозъка.

Кой и защо може да яде спанак

Напитката е добра сама по себе си. Но ако към нея добавите канела или карамфил, ефектът й ще се увеличи няколко пъти. Карамфилът е вид антисептик и болкоуспокояващо, докато канелата, освен че има приятен аромат, подобрява кръвообращението.

Съставки за две порции:

• 2 ч.ч. мляко;

• 2 с.л. какао;

• 1/2 ч.л. канела;

• 1/4 ч.л. карамфил, смлян;

• щипка сол.

Вземете малък съд, в който може да затоплите напитката си. Изсипете какаото, подправките и солта. Добавете млякото и разбърквайте съдържанието постоянно на умерен огън. Веднага след като млякото заври, напитката е готова.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *