Как да разпознаем дефицита на витамин B12, изкачвайки стълбите

Витамин В12 е изключително важен за поддържане на нервната, неврологичната системи, а симптомите на неговия дефицит могат да бъдат много разнообразни, включително и при изкачване по стълбите.

B12 участва в образуването на червени кръвни клетки и функциите на нервната система, което го прави едно от най-важните хранителни вещества. Когато тялото не го получава дълго време и се развива недостиг на витамина, може да настъпи увреждане на нервите. 

Как рационално да си набавим витамин D и C през зимата

Лекарите подчертават, че на този етап е особено важно да забележите предупредителните признаци за проблем, в противен случай неврологичните аномалии могат да станат необратими.

Признаци на дефицит на В12. Често те се забелязват само на етапа, когато тялото вече изпитва много сериозна липса на витамин. Симптомите могат да включват чувство на слабост, умора или обърканост.

Световъртежът може също да показва потенциално опасни ниски нива на B12 , според Balance Women’s Health .

„Един от признаците на дефицит на витамин В12, който може да стане очевиден при ходене нагоре по стълбите, е замайването, което започва да се усеща, докато се движите нагоре или надолу.

Напитката, която изгаря най-опасните мазнини по време на сън

Също така, при дефицит на B12 могат да се появят чести и внезапни пристъпи на световъртеж, усещане за загуба на равновесие. Човек в този момент може да изпита понижаване на кръвното налягане, намаляване на притока на кръв към мозъка.

Как да си набавим B12. Витаминът се намира естествено в животински продукти, включително риба, миди, черен дроб, червено месо, яйца, птици, мляко, сирене, натурално кисело мляко. Хората, които не са в състояние да абсорбират хранителните вещества естествено, може да се нуждаят от други средства за попълване и трябва да бъдат обсъдени с терапевт.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *