Ферментиралите продукти удължават младостта

Ендокринологът д-р Екатерина Иванникова, д.м.н., обяснява, че към днешна дата няма достатъчно данни за ползата от ферментиралите продукти, затова учените и медиците не са много наясно как именно трябва да се консумират. Голям е списъкът на такива продукти: йогурт; вино, бира; чайна гъба; накладени ябълки; кисело зеле; соев сос, както и екзотични, като корейското “кимчи”, японското “мисо” и много други.   

Ползата за здравето от ферментиралите продукти включват преди всичко антимикробните свойства на такава храна (тя е богата на пробиотици). Освен това се смята, че те подобряват функцията на черния дроб и стомашно-чревния тракт, предотвратявайки диспепсични разстройства. Те укрепват имунитета, а също така имат антиоксидантни и противотуморни свойства. И не на последно място, влияят благоприятно на функциите на органите от централната нервна система. 

Не пийте кафе и сок на гладно

Авторите на изследвания по този повод предполагат, че положителният ефект от ферментиралата храна е възможно да е свързан с високото съдържание на глюкоронова киселина, полифеноли, феноли и витамини от групата В, включително фолиева киселина. 

Въпреки всички тези свойства, се знае, че съществуват строги противопоказания за приема на ферментирали продукти от бременни жени и кърмачки, както и от хора със сериозни нарушения на функциите на бъбреците, белите дробове и черния дроб. Наличието на повишена киселинност на стомашния сок или язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника също изискват по-голяма предпазливост с тази група продукти. 

Въздържайте се от тях поне при обостряне на тези страдания. При проблеми със стомашно-чревния тракт ферментиралите продукти могат да предизвикат образуване на газове. Това може да се случи и ако напълно здрави хора злоупотребяват с такава храна, уверяват специалистите.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *