Предписания на Петър Димков при слабо сърце

Необходим е пълен физически и душевен покой, строг постелен режим. Болните се оставят на лека храна с мляко, плодове и зеленчуци, варени или печени картофи, течностите и солта се ограничават. Задължително лечението се провежда от лекар-специалист, в някои случаи се налага бърза медицинска помощ. 

В началото на лечението се дава очистително или се прави топла клизма, най-добре с чай от лайка (38°С). След това при запек -клизма с 500 г топла вода. Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло (с продължителност, докато е приятен на болния), последван от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

Преди обяд при желание и възможност болният да си направи коремна баня (32-38°С за 10-15 минути) или пък коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Държи се два часа. 

Диетолог сподели рецепти за здравословна бърза храна

Редовното и правилно дълбоко дишане сутрин, обед и вечер преди ядене, а също и преди лягане по 10-15-20 пъти, е много полезно. При сърцебиене или сърдечна мъка болният да лежи в легло и на сърдечната област да си поставя студени компреси, които да сменя на всеки половин час. 

През време на пристъпите да се прибягва до баня на лявата ръка до рамото. Освен това, болните със слабо сърце трябва да избягват усилените физически движения. Ала и почивката е вредна, защото води към затлъстяване. Трябва да се правят леки физически упражнения до първите признаци на умора. Да се избягват вълненията. Да не се пият кафе, чай, спиртни питиета и да не се пуши. 

Вътрешно. Да се пие или:

а) чай от изтравниче – 10 г от прясната билка се запарват като чай със 100 г вряла вода; пие се сутрин, обед и вечер, по 1 кафена чашка, преди ядене; или: 

б) отварка от цветовете и плодовете на белия глог, 1 супена лъжица в 500 г вода се вари 10 минути; пие се, както чаят; или: 

в) отварка от исландски лишей, глог, бъзов цвят и дилянка, взема се след ядене, в съчетание с едно от по-горните средства. 

Рецепта: Здравословна напитка, която ще ви държи по-бодри от кафето

Диета. Храната трябва да бъде природосъобразна (безмесна), лека, невъзбуждаща, лесно смилаема и предимно растителна. Непосредствено след ядене болният вместо десерт да взема и по 1 чаена лъжичка смес от балканска чубрица, мащерка и мед. 

Приготовление: От чубрицата и мащерката се взема по 1 супена лъжица, а от меда 2 супени лъжици и се разбъркват добре. След нея може да се взема и по 1/2 кафена чашка кафе от семките на глога. Вместо вода, болният да пие малко вода с лимон или да утолява жаждата си с плодове. 

Самовнушение. Болният трябва да вярва в лечението и да има бодър дух. Най-важното при лечението на тази болест са спокойствието, почивката и постоянните лекарски грижи и надзор.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *