Тази вълшебна напитка сваля кръвното и пази от рак и диабет

Една от най-добрите напитки в човешката диета е какаото. То помага за понижаване на кръвното налягане, полезно е за хората с диабет и може да предпази от развитие на рак, казват учените.

Консумацията на какао е свързана с няколко важни ползи за здравето, съобщава Food News, позовавайки се на данни, публикувани от Antioxidants и Redox Signaling.

Намаляване на високото налягане
Способността на напитката да понижава кръвното налягане се дължи на антиоксидантните вещества флавоноли, които повишават нивото на азотен оксид в кръвта. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват, като по този начин помага за понижаване на високото кръвно налягане.

За какво помага активният въглен?

В допълнение към флавонолите, какаото съдържа и други антиоксиданти, катехини и антоцианини, които спомагат за поддържането на здрава сърдечно-съдова функция.

Поради горните свойства напитката е полезна не само за активната работа на сърцето. Тя подобрява и когнитивната функция, подпомага производството на неврони и мозъчната функция, която се подхранва добре с кръв чрез добре оформени кръвоносни съдове.

Защита от рак
Според списанието на Американското общество за хипертония хората, които от време на време пият какао, развиват по-малко видове рак, отколкото тези, които не го правят.

Учените обясняват тази характеристика с действието на антиоксидантите на напитката – епикатехин и кверцетин.

Проучванията с епруветки показват, че те са способни да инхибират растежа на злокачествени клетки, да причиняват апоптоза (смърт) на раковите клетки и да предотвратят тяхното разпространение в тялото.

Диетолог сподели рецепти за здравословна бърза храна

На свой ред тестовете върху животни, използващи екстракти от какао, потвърдиха способността му да намалява растежа на рака на гърдата и панкреаса, простатата, черния дроб и дебелото черво.

Помощ при диабет
Учените отбелязват ползите от какаото за хора с диабет тип 2.

Присъстващите в напитката флавоноли подобряват инсулиновата чувствителност в периферните тъкани и помагат за предотвратяване на свързаните със заболяването оксидативни и възпалителни увреждания.

Изследователите също така вярват, че консумацията на какаови флавоноли може не само да подобри някои аспекти от работата на организма при диабетици, но и да осигури на здравите хора защита срещу развитието на диабет тип 2.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *