Защо е опасно да стоим на плажа цял ден?

Важно е да знаем, че не самото излагане на слънце е опасно, а прекомерното прекарано време под слънчевите лъчи.

Тогава се стига до слънчево изгаряне, което най-често причинява появата на меланом.

Обърнете внимание на снимката на водача на камиона.  Случи се така, че лявата половина на лицето му беше по-често на слънце, отколкото дясната.  Въпреки че беше зад чашата.  Източник на снимки: www.thesun.co.uk
Обърнете внимание на снимката на водача на камиона. Случило се е така, че лявата половина на лицето му била по-често на слънце, отколкото дясната. 

Слънчевата светлина, освен излъчване на видимия спектър, има и ултравиолетово лъчение от три класа : uvc, uvb, uva.

Първият може да бъде пренебрегнат, тъй като атмосферата на Земята не го пропуска. Последните две играят основна роля при слънчевите изгаряния и за рисковите фактори за здравето.

Collagen&Hyaluron течна формула – за по-млада, здрава и сияйна кожа

Какво е тен и как кожата ни потъмнява?

Вероятно сте чували за пигмента меланин. Основната му задача е да ни предпази от излишната ултравиолетова радиация. Ако има много ултравиолетово лъчение, тогава количеството на меланин също се увеличава. Страничен ефект от това е потъмняването на кожата. С прости думи, тенът е опит на тялото ни да се защити от повреда.

UVA лъчение

Прониква дълбоко в кожата. Този вид лъчение играе основна роля в така нареченото фотостареене на кожата, разграждайки колаген и еластин, което води до появата на бръчки и увиснала кожа.

Документирано е също, че UVA радиацията влияе негативно върху епидермиса, като уврежда кератиноцитите , вид клетка в базалния слой на кожата, което води до рак на кожата.

UVB лъчение

То е много по-малко в общия поток на слънчевата радиация, но е по-интензивно. Не прониква дълбоко, не може да мине през стъклото. Счита се за признат канцероген.

Всъщност ултравиолетовата светлина е мутаген, тоест може да повреди ДНК.

Колко често трябва да почиваме, за да удължим живота си?

Мелатонинът се синтезира в специални клетки – меланоцити. В случай на продължително излагане на слънчева радиация този процес излиза извън контрол, ДНК се уврежда и клетките започват да се разделят неконтролируемо и в резултат на това се появява меланом.

Ами витамин D?

Някой може да си спомни, че слънцето е необходимо за производството на витамин D. Но трябва да се отбележи, че става въпрос за кратко излагане на слънце: 2-3 пъти седмично в продължение на 10 минути. Говорим за излагане на слънце без никакви защитни кремове и т.н.

Солариумите се считат за алтернатива на слънчевия тен . Но това е опасен бизнес. В солариума можете да получите дори по-високи дози ултравиолетова радиация, отколкото на плажа.

Да се ​​надяваме, че стана ясно, че слънчевият загар е ненужен и опасен.

Как да се предпазите, докато сте под слънцето?

Ако все пак трябва да сте на слънце. Трябва да използвате чадър, шапка с широка периферия, затворени дрехи и слънцезащитен крем.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *