Как да забавим възрастовите промени в паметта, зрението и слуха?

Тези въпроси си задават хиляди хора, когато с годините започват да усещат промени и нарушения в това отношение. Но по-важният проблем е дали има начини и какви са те, за да се забавят възрастовите промени в паметта, зрението и слуха. 

Отговор на тези въпроси ще получите от двама специалисти: доц. д-р Асен Куцаров – специалист УНГ, гр. Велико Търново и д-р Йордан Йорданов д.м., специалист очни болести, гр. Варна

Около 40% от хората на възраст над 65 години имат възрастови нарушения на паметта

Физиологичните възрастови нарушения на паметта са известни още като леки нарушения на паметта с течение на възрастта или намаляване на паметта с годините. Основните прояви включват: забравяне на имената на хора при скорошни запознанства; забравяне на местата на предметите, където са били оставени от тях самите – чантата или портфейла; понякога трудно си спомнят определени думи по време на разговор. Физиологичните възрастови нарушения на паметта се срещат при много хора след 50-годишна възраст.

Д-р Асен Куцаров  

След като започнат да остаряват, е напълно нормално хората да имат проблеми със запомнянето на имената на хора, с които са се запознали случайно, както и на онези, с които не контактуват често. Нормално е да не си спомнят къде са оставили някои вещи. С течение на възрастта намаляват както физическите, така и умствените способности на индивида.

Забравянето възниква, защото мозъкът започва да губи нервни клетки след 20-годишната си възраст. И тези клетки не се възстановяват. Около 40% от хората на възраст над 65 години имат възрастови нарушения на паметта. А всяка година един процент от хората с физиологични възрастови нарушения на паметта развиват оглупяване (деменция). Тези нормални промени водят до затруднения със заучаването и запаметяването на нова информация. 

Най-възрастният човек в света разкри тайната си

При хора над 50-годишна възраст, без да е увреден слухът, намалява различителната способност към високочестотни звуци

Добре известно е, че с възрастта се увеличава и вероятността от намаляване на слуха, освен това се понижава толерантността към интензивния шум. Отстраняването на наднормения или интензивен шум е важно за всички работещи, но особено важно е за застаряващите. Установено е, че при хора над 50-годишна възраст, без да е увреден слухът, намалява различителната способност към високочестотни звуци.

Това може да доведе до затруднения в комуникация, те по-трудно да разбират разговор и/или инструкции във връзка с изпълняване на някаква работа. Освен това тези хора по-трудно могат да определят източника на звука. Това е от особено значение, когато се използват звукови сигнали за осигуряване безопасността при работа или извършване на трудова дейност. 

Зрението също се влошава с възрастта, от една страна – обичайните промени като старческо далекогледство (пресбиопсия), а от друга – свързани с възрастта промени в макулата, стъкловидното тяло, глаукома, катаракта. Като резултат от всичко това при застаряващите намалява зрителната острота, наблюдава се понижена способност за акомодация към предмети с близко отстояние, намалена разграничителна способност за цветове, стереоскопична зрителна острота и промяна в зрителното поле. Голяма част от пациентите имат синдрома на сухото око, свързан с намалено количество и качество на сълзите.

Д-р Йордан Йорданов

Как да подобрим и забавим възрастовите промени в паметта, зрението и слуха?

В основата на избора на средство, повлияващо паметта, зрението и слуха, е неговата висока ефективност при продължителна употреба, добра поносимост без странични ефекти и удобен дневен прием. С оглед на факта, че пациентите, имащи нужда от подпомагане на тези функции, имат и редица други заболявания, все повече се налага мнението изборът да е повече в посока към естествените съставки (хранителни добавки).

Какаото забавя стареенето при хора над 50

Особено ефективни са тези, съдържащи веществото Цитиколин (Цитизин). То подобрява мозъчното кръвообращение и това на окото и ухото, което осигурява лечебен и профилактичен ефект при забавяне процесите на стареене на мозъка, зрението и слуха. Продължителната употреба на такъв продукт подобрява паметта, зрението и слуха, повлиява шума в ушите и нарушението на равновесието.

Над 90% от възрастните хора имат и придружаващ шум в ушите, който сериозно нарушава психическия им комфорт и съня. Последният е особено изразен в тиха среда и вечер след лягане за сън. 

Да са запазите вашата памет остра, е необходимо да се храните здравословно и пълноценно; да сте физически активни; да осигурите упражнения за мозъка си като примерно решаване на кръстословици. Или пък нови хобита. Нужно е да ограничите максимално нивото на стреса, откажете цигарите, избягвайте употребата на алкохол. И… приемайте ефективните хранителни добавки. 

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на мозъчен инсулт като: 

• внезапно объркване; 

• затруднен говор;

• внезапно изтръпване или слабост в лицето, ръката или крака, особено от едната половина на тялото;

• внезапен световъртеж;

• загуба за равновесие или проблеми с походка;

• внезапно и силно главоболие.

Яна Бояджиева

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *