Сокът от ананас и грейпфрут топи ли килограмите?

Не, не помага за отслабване, категорични са специалистите. Защото соковете от грейпфрут и ананас, както и всички останали плодови сокове, съдържат захар и спомагат за покачване на килограмите. За изключение може да се приеме ситуация, ако с такива сокове сте заменили някакви други продукти и сте намалили дневната калорийност, обясняват експертите.

Разпространено е мнението, че ананасовият сок съдържа вещество, блокиращо усвояването на мазнини. Истината е, че това вещество усвоява нищожно количество мазнини.

4 напитки, смъкващи холестерола в кръвта и прочистващи кръвоносните съдове

А сокът от грейпфрут действително притежава необичайни свойства, понякога дори опасни. Става дума за взаимодействието му с лекарства. Компонентите на грейпфрутовия сок се метаболизират в черния дроб от същите ферменти, с които се метаболизират и огромното множество от лекарства. Това води до непредсказуеми колебания на тяхната концентрация в кръвта, което в някои случаи влече след себе си тежки последици. 

Към тези препарати се отнасят огромният брой антибиотици, лекарства за понижаване на холестерола, варфаринът, противоалергичните средства, глюкокортикоидните хормони, средствата за лечение на епилепсия, антидепресантите, антиаритмичните и много др. Затова много внимателно четете инструкциите към препаратите и ще забележите, че все по-често в тях се указва взаимодействие с грейпфрута.

Но най-правилното е да се откажете от грейпфрута, както и от сока от този плод по време на приема на лекарства. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *