Истината за сушените плодове: Колко полезни са всъщност? СНИМКИ

Всеки ден най-добрите диетолози, предлагат по нещо ново на феновете на здравословното хранене.  Но главната борба в днешно време си остава тази със захарта.

Сушените плодове са загубили съдържанието си на вода, така че нейната концентрация остава главно в пресните плодове; някои смятат, че сушените плодове са здравословни и нискокалорични, а други твърдят, че тяхното ядене е сходно с яденето на бонбони.

Тъй като повечето плодове са с високо съдържание на вода, процесът на сушене свива плодовете, което ги прави изключително енергийни и калорични за своите размери.

Най-често консумираният сушен плод е стафидата; други популярни избори са сушените сини сливи, кайсиите, фурмите и смокините. Някои плодове се изсушават със захар и се етикетират като „захаросани“. Такива са боровинките, бананите, ябълките, мангото и ананаса.

Сушените плодове се запазват за много по-дълго време от пресните плодове, което ги прави отлична преносима закуска. Те са идеални и за притъпяване на следобедния глад. Няколко плодчета и ядки ще ви заситят за дълго време.

Тъй като водата е единственото нещо, което липсва на сушените плодове, това ги прави богати на три пъти повече хранителни вещества за размера си от пресните плодове.

Например, съдържанието на фолиева киселина в една порция сушени плодове осигурява значителен процент от РИОС.

Изключение е съдържанието на витамин С, тъй като някои от тях го губят при процеса на сушене. Но влакното е все още непокътнато, както и полифенолите, които са мощни антиоксиданти, които носят редица ползи за здравето.

Полифенолите са свързани с по-ниски нива на оксидативно увреждане на организма и могат да подобрят храносмилането и циркулацията; яденето на храни с високо съдържание на полифенол намалява риска от развитие на хронични заболявания.

Всяка храна има плюсове и минуси, така че нека да разгледаме как яденето на сушени плодове може да повлияе на нашето здраве.

Проучванията показват, че хората, които редовно ядат сушени плодове, имат по-малка телесна тежест от тези, които не го правят. 

Стафидите са най-популярните сушени плодове; те са богати на фибри и са  добър източник на калий, а също така доставят и други растителни съединения, за които е известно, че са от полза за здравето. Тъй като гликемичният индекс на стафидите е в нисък до умерен диапазон, няма вероятност да предизвикат падане на кръвната захар след хранене.

Диетолог сподели рецепти за здравословна бърза храна

Хората, които ядат стафиди редовно, могат да получат по-високи нива на ситост, което може да доведе до по-малко консумирани калории.

Какви са другите им предимства:

– Намалени стойности на холестерола;

– Подобрения в контрола на кръвната захар;

– Понижаване на кръвното налягане;

Тъй като тези маркери са свързани със сърдечни заболявания и диабет тип 2, яденето на стафиди може да намали риска от развитие на тези заболявания.

Сушените сини сливи също имат забележителни положителни ефекти върху здравето. Те са добре известни със слабителния си ефект и са богати източници на фибри, витамини А и К и калий.

Заредени с антиоксиданти, сушени сливи могат да инхибират и окисляването на LDL холестерола в кръвта, което може да намали риска от развитие на рак и сърдечни заболявания.

Сините сливи също са добър източник на бор – минерал, който се оказва полезен в борбата с остеопорозата.

Фурмите са изключително сладки, но гликемичният рейтинг е нисък, което не ги прави проблем, относно кръвната захар.

Фурмите осигуряват по-високо ниво на антиоксиданти, отколкото, който и да е друг плод, заедно с фибри, желязо и калий. Проучванията показват, че жените, които ядат фурми през последните три месеца от бременността, са по-склонни да имат гладка и ефективна дилатация.

Сушенте плодове са с високо съдържание на захар!

Плодовете се зареждат с натурални захари и когато се изсушат, сладостта се концентрира, което може да доведе до приемане на повече захар, отколкото е предназначено за закуска.

Съдържанието на глюкоза и захароза в сушени плодове е склонно да се повиши, което означава, че броят на калориите може да бъде значително по-голям.

5 плода, които ще почистят кръвоносните ви съдове

Затова проверявайте процента на съдържание на захар в популярните сушени плодове:

Фурми: 64% до 66%

Стафиди: 59%

Кайсии: 53%

Смокини: 48%

Сушени сини сливи: 38%

Между 22% и 51% от захарта в плодовете идва от фруктозата. Доказано е, че приемането на големи количества фруктоза има отрицателно въздействие върху здравето, включително повишаване на теглото и по-високи рискове за развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Четете добре етикетите на съставките, за да сте сигурни, че не купувате захаросани плодове, които са с добавен захар или сироп преди сушенето. Това увеличава броя на калориите още повече, и макар да е доста изкушаващо, това със сигурност е калорийна бомба, тъй като сухите плодове така или иначе са доста сладки. Добавената захар в диетата е напълно забранена в съвременните диети. Тя не само повишава риска от затлъстяване, но и увеличава шанса от развитие на рак и сърдечни заболявания. (19, 20) Сулфитите често се добавят към сушени плодове, тъй като предотвратяват обезцветяването. Това е обща стратегия за да бъдат по-ярко оцветени плодовете като кайсии или стафиди. Хората със сулфитна чувствителност могат да получат кожни обриви, стомашни спазми или астматични атаки след поглъщане на храни, с добавени със сулфити.

Изберете плодове, които са по-малко цветни, дори и сиви или кафеникави, за да избегнете сулфитите. Когато сушените плодове не се съхраняват правилно, могат да присъстват токсични замърсители като гъби, затова бъдете внимателни относно източниците.

Плюсът от включването на сушени плодове във вашата диета е, че са богати на фибри и на важни хранителни вещества. Недостатъкът е, че имат високо съдържание на захар и калории.

Черният шоколад е полезен за холестерола

Извод:  Сушените плодове са много по-здравословна храна, отколкото са чипса или другите вредни храни, и могат да ви бъдат полезни, стига да не прекалявате. Приемайте малки количества, защото сладкият вкус може да ви накара да си хапвате още и още, когато един или два грама биха били напълно достатъчни.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *