Как да разпознаете бавния метаболизъм по тези 6 признака

Със сигурност всеки човек има приятел или роднина, който по природа има ускорен метаболизъм. Може да яде каквото сърцето му иска, не спортува особено, но винаги е в отлична форма. За съжаление повечето хора нямат това щастие.

Защо е опасно да стоим на плажа цял ден?

Метаболизмът играе важна роля в поддържането на организма. Забавянето му се отразява на работата на всички органи и системи. Ето защо изобщо не е изненадващо, че хората с бавен метаболизъм не могат да отслабнат дори при спазване на строги диети и активни упражнения.

Но има и други признаци на това състояние.

Признаци на бавен метаболизъм

Проблеми с теглото

Хората, които наддават твърде бързо и без особена причина, както и тези, които бавно и трудно губят натрупаните излишни мазнини, най-вероятно страдат от бавен метаболизъм.

Това състояние най-често се причинява от проблеми, свързани с производството на тироид-стимулиращ хормон, който регулира функционирането на щитовидната жлеза, а също така нормализира метаболитните процеси в организма.

Освен това приемането на твърде малко калории може да забави метаболизма ви. Това се дължи на факта, че тялото, осъзнавайки намаляването на храната, намалява скоростта на изгаряне на калории.

Следователно отнема повече време, за да се отървете от излишните калории и да ги използвате като енергия.

5 плода, които ще почистят кръвоносните ви съдове

Постоянно желание за ядене на нещо сладко

Друг признак, който може да показва бавен метаболизъм, е инсулиновата резистентност. Казано по-просто, тялото не реагира на действието на хормона инсулин, който от своя страна служи за преработка на глюкозата, която идва с консумираните въглехидрати.

Инсулинова резистентност може да се прояви в желанието за ядене на въглехидрати и захар. Тъй като тялото не може да абсорбира глюкозата, то се нуждае от бързо изгарящата енергия от този тип храна, за да функционира.

Това обаче е порочен кръг, тъй като колкото повече се консумират, толкова по-вероятно е тялото да ги превърне в излишни мазнини.

Влошаване на състоянието на кожата и косата

Бавният метаболизъм може да бъде идентифициран и по редица външни признаци, като внезапна обилна загуба на коса, суха и раздразнителна кожа, груби и чупливи нокти.

Тези симптоми се появяват в резултат на нарушения на кръвообращението, недостиг на витамини и минерали, което може да е резултат от бавното усвояване на хранителните вещества – метаболитни нарушения.

Постоянно усещане за студ

Ако ви е студено навсякъде и през цялото време, това може да е още един признак за бавен метаболизъм, тъй като телесната топлина се контролира от метаболитните процеси в тялото.

И ако те са забавени, това веднага се отразява в телесната температура. В допълнение, този проблем може да се развие на фона на намаляване на производството на тироид-стимулиращ хормон и нарушена функция на щитовидната жлеза.

Упражнението “Вакуум” топи мазнините по корема

Липса на енергия и хронична умора

Ако се чувствате постоянно уморени, без енергия или не можете да се концентрирате, това също може да е признак на метаболитно разстройство. В същото време тялото изгаря енергията по-бавно, а тя не е достатъчна за качественото изпълнение на всички ежедневни функции.

В резултат на това системите на човешкото тяло не работят достатъчно бързо и правилно, няма достатъчно жизненоважни продукти, необходими за продължаване на функционирането. Това води до постоянно чувство на умора.

Проблеми с психичното здраве

Липсата на производство на хормони на щитовидната жлеза в организма, една от основните причини за бавен метаболизъм, също може да повлияе на психичното здраве и някои когнитивни способности. Например, намаляването на функцията на паметта е типичен признак за метаболитно разстройство.

Липсата на тестостерон може да повлияе на либидото. В допълнение, нарушаването на функциите на щитовидната жлеза може да причини депресия. Когато всички функции в тялото се забавят, настроението пада драстично и човек се чувства депресиран и тъжен.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *