Какво означават белите петна по ноктите и опасни ли са?

Общопрактикуващият лекар Михаил Петрик обясни за белите точки, които се появяват по ноктите.

Той посочи, че това явление има име – левконихия, което се превежда от гръцки като „бели нокти“. Общоприето е, че ако се появят такива петна, те сигнализират за здравословни проблеми.

Полезни рецепти при повишен холестерол

Има много причини за тях. Най-честите и безопасни са нараняванията на ноктите, след които се появяват бели точки или петна. Такива „щети“ ще останат върху нокътя, докато не израснат.

Втората причина е алергична реакция към продукти за нокти.

Третата е гъбички, които се появяват както по ръцете, така и по краката, както и прояви на екзема или псориазис по ноктите, обясни докторът.

14 признака за излишък на витамин Д в тялото

Белите точки по ноктите, казва още той, могат да се появят поради хипертиреоидизъм, белодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет, дефицит на желязо, цинк и калций.

Но има и наследствени заболявания, които се характеризират с бели петна по ноктите. Също така, след употреба на антибактериални лекарства или след курс на химиотерапия, петната могат да се появят.

Експертът посочи също, че последствията от дефицита на желязо за женския организъм също могат да се изразят като бели петна по ноктите.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *