7 суперсили на човешкото тяло

Мнозина погрешно смятат, че са добре запознати с всички възможности на тялото си. Всъщност, тялото ни е способно на такива неща, за които най-вероятно ще кажете: това определено не може да е истина!

Човешкото тяло е система, която природата е обмислила до най-малкия детайл. Докато просто седим, гледаме телевизия, спим, в него протичат хиляди процеси, за които човек дори не подозира. Мозъкът ни неуморно изпраща сигнали, всяка секунда мисли как да защити своя „собственик“, за да осигури правилната работа на всички системи. Ако анализирате способностите, с които всеки човек е награден, може да бъдете много изненадани, пише чешкото издание iDnes.

Стомашният сок може да разтвори бръснач

В стомаха ни има стомашен сок. Той поддържа определено ниво на киселинност, разгражда протеините, убива почти всички бактерии и омекотява твърдите частици храна. Стомашният сок може да разтвори дори стоманен бръснач.

Сърцето прави 300 милиарда удара

Нашият гръден „мотор” е изключително трудолюбив орган. Само си представете: за един живот сърцето се свива около 300 милиарда пъти и изпомпва 180 милиона литра кръв. При жените, между другото, броят на ударите може да е по-голям. Тялото ни има сто хиляди километра артерии, вени и капиляри, което е два пъти повече от обиколката на Земята.

Месото увеличава риска от сърдечносъдовиболести, единствено рибата не вреди

Интересен факт: в човешкото тяло има 600 мускула. Най-силен е езикът, а най-бързо е окото, благодарение на което клепачите мигат. Между другото, жените мигат два пъти по-често от мъжете.

Очите могат да видят 500 нюанса на сивото

Дори, ако първоначално ни се струва, че двата цвята са абсолютно еднакви, най-вероятно мнението ни ще се промени, ако се вгледаме в тях много по-внимателно. Жените обаче, печелят и в този случай: именно те могат да уловят хиляди нюанси. Мъжете не са способни на това. Така например, женското око може да различи 500 нюанса на сивото.

Костта е по-здрава от стоманобетона

Бедрената кост е една от най-твърдите в нашия скелет. Тя е по-здрава и от стоманобетон, някои учени смятат, че човешкото бедро може да издържи дори на тежестта на лек автомобил.

Интересен факт: мозъкът се състои от почти сто милиарда неврони. Нервните импулси се движат от мозъка и обратно със скорост от 270 километра в час.

Шеф готвач обясни как най-здравословно да готвим пилешкото

Достатъчно слюнка за два басейна

За цял живот тялото ни произвежда около 35 хиляди литра слюнка – достатъчно, за да напълни два басейна. По време на кихане малки капчици течност и бацили излитат от носа и устата с невероятна скорост – около 160 км/ч.

Що се отнася до потните жлези, те също могат да бъдат наречени работохолици. На краката на човек има около 500 хиляди, които, ако работеха на пълен капацитет, то всеки ден… почти литър вода щеше да минава през тях.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *