Пет лоши навика за фигурата, които идват от детството

Като деца често сме чували фразата „Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“. Е, всички сме пораснали, но е факт, че зеленчуците и плодовете са изключително полезни за здравето ни. 

В същото време обаче има много „правила“, които сме научили като деца, но въобще не са здравословни. Диетологът Людмила Денисенко обясни кои са вредните навици, които човек има в зряла възраст, а е придобил от детството.

Крампи на краката през нощта, защо се появяват и как да се спасим

Лош навик №1. Побързайте да се наядеш

Мнозина са чували фразата и нейните вариации: „Яж по-бързо, за да не заспиш над чинията!“. Казвали са ни я родители, по-възрастни роднини, леличките в детската градина, в училище.

В резултат на това се формира навик да се дъвче набързо храната и да се поглъщат големи парчета. Резултатът е хронично преяждане.

Диетоложката Денисенко съветва всяко хранене да се превърне в ритуал. Използвайте красиви ястия и умишлено забавяйте процеса.

Лош навик №2. Принудени да изядете всички

Фразата „Докато не си изядеш всичко, няма да ставаш от масата.“ Студена супа, овесена каша и други „любими“ ястия на децата са причината за дългия престой на масата за вечеря. Подобна злоупотреба с храна в крайна сметка води до преяждане, причинено от чувство на вина.

Лош навик номер 3. Наградата бонбони

Спомнете си дали са ви давали бонбони, когато сте плачели или сте били тъжни като дете. Или сте получили лакомството като награда?

В резултат на подобни манипулации човек лесно може да се пристрасти към сладко или други лакомства, с които ще се награди или утеши в зряла възраст.

Рибеното масло ни прави по-умни

Лош навик номер 4. Хляб

Човек възприема навика да яде всичко с хляб. Нашите баби и дядовци обичат хляба и се отнасят с него с внимание. С него ядат почти всичко, дори диня. Естествено, „хлебоядите“ оказват натиск върху внуците и правнуците. Междувременно хлябът е много висококалоричен продукт. Трябва да внимавате с него.

Лош навик номер 5. „Черната кутия“ по време на лека закуска

Хапвали сте, докато гледате телевизия в детството, а сега гледате таблета и телефона. Всичко това е вредна норма.

-Тялото не се наслаждава на храната, защото мозъкът е зает с други неща. Всичко това води до липса на усещането, че сте яли, което означава, че няма да имате усещане за ситост. В резултат на това преяждате, имате проблеми със стомашно-чревния тракт и наднормено тегло.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *