Как да запазим храната свежа без хладилник

Известният кулинарен специалист Евгений Клопотенко разказа какво прави с храната, ако хладилникът се повреди, или токът спре.

Тези съвети са особено актуални, ако не искате храната ви да се развали, а ремонтът ще отнеме. Ето какво казва експертът:

Експертка посочи две категории хора, които трябва да избягват червената риба

Зеленчуци и плодове

Повечето плодове и зеленчуци могат да се съхраняват без замразяване. Важно е да намерите не само хладно, но и тъмно място. Морковите и цвеклото се съхраняват добре, когато са поставени в кутии, пълни с пясък.

За съхранение на картофи е важно те да не са изложени на слънчева светлина. Ако това се случи, зеленчукът ще отдели зелен пигмент – хлорофил. Тези картофи не трябва да се ядат.

Ако видите първите признаци, че плодовете и зеленчуците са започнали да се развалят, тогава някои могат да бъдат спасени, като бъдат сготвени. От плодовете може да направите сладко или захаросани плодове – консервирайте или ферментирайте зеленчуци. Можете също да си направите компот.

Месо

Ако електричеството е спряло, а температурата навън е под нулата, тогава увийте всяко парче месо с хартия, след това в кърпа, приберете го плътно в метален контейнер и го поставете навън. Може да се използва i термос.

Можете да варите и затворите месото в буркани. Такова съхранение при правилните условия на приготвяне ще има срок на годност до 3 години. Почти всяко месо е подходящо за такъв вид консервиране.

Друг лайфхак за спасяване на месо без хладилник е да го сложите в тенджера или стъклени буркани и да го поръсите добре със сол. Можете да направите и разтвор – за 500 мл студена вода 10 с.л. сол. За да се яде по-късно такова месо, първо трябва да се накисне във вода – за да се отърве от излишната сол.

Необичаен съвет: Как да ядете тестени изделия, без да напълнявате

Риба

 На практика от всяка риба може да се направи рибна консерва. Можете да удължите срока на годност със сол. Почистете рибата от люспите, отстранете вътрешността и хрилете, измийте и подсушете добре с кухненска хартия.

Сложете в метален съд, като поръсите обилно със сол. Поставете на хладно място. След това такава риба може да се накисне във вода и да се изпържи или изсуши. Сушената риба има дълъг срок на годност и не изисква специални условия за съхранение.

Масло и сирене

Увийте маслото допълнително с хартия за печене, поставете го в съд и го залейте със студена подсолена вода. Покрийте отгоре с чиния и сложете нещо тежко върху него. Поставете контейнера навън, ако температурата е под нулата или го оставете в мазето или друго хладно място.

Сиренето се съхранява добре без хладилник, но трябва да се сложи в плик и да се увие добре, за да не изсъхне.

Мляко, извара и заквасена сметана

 За да удължите срока на годност на млякото, сварете го, като добавите ½ ч.л. сода за 3 литра. След това изсипете в сухи чисти буркани. Прехвърлете изварата в стъклени буркани и след това поставете в студена вода. Направете същото и с буркани със заквасена сметана.

Защо е важно да ядем по-често ферментирали храни?

Хляб

Може да се съхранява в хладилник или дори във фризер. Ако електричеството е било изключено и е започнал да се разваля, направете сухари.

Нарежете на филии и подредете върху тава за печене, така че те да не се допират една до друга. Поставете тавата на добре проветриво място. На следващия ден ще имате сухари. Могат да се поръсят със сол за вкус.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *