Диетоложка посочи хората, които не бива да ядат ананаси през лятото

Ананасът е много полезен плод, който подпомага имунната система и има положителен ефект върху микрофлората. Въпреки това, при някои заболявания употребата му трябва да бъде ограничена. Това разказа пред Evening Moscow диетологът Елена Соломатина .

Според нея ананасите съдържат голямо количество полезни вещества.

– Ананасите са богати на витамин С. Те са отличен имуномодулатор, необходим за образуването на колаген. И това не става въпрос само тургорът на кожата, но и нашите съдове, връзки, очи и т.н. 

Съдържа много калий, който е необходим за мускулната контрактилност, а също така помага за извеждането на излишната течност от тялото, каза специалистът.

Както отбеляза експертът, ананасите съдържат много диетични фибри, които помагат да се „храни“ полезната микрофлора. Благодарение на това се подобрява развитието на сърдечно-съдовата, имунната и нервната система, обясни диетологът.

Поставете до леглото си три резанчета лимон, резултатите ще ви смаят

Ананасът съдържа и един изключително полезен ензим, отбеляза Соломатина.

– Ананасът съдържа бромелаин, който помага за разграждането на протеините. Ето защо дори правят барбекю с маринати от ананас: той разгражда фибрите на месото и ги прави по-смилаеми. В твърдия център на ананаса има повече бромелаин“, обясни експертът.

Много хора започват да усещат щипане на устните си от ананаса, така че след като похапнете, трябва да изплакнете устата си с вода, посъветва събеседникът на „ВМ”.

Полезна храна, която всеки смята за вредна и я избягва

Дори здравите хора трябва да ядат умерено ананаси, предупреди диетологът.

– Една четвърт ананас може да се хапне наведнъж. 

Но има противопоказания: не трябва да ядат ананаси  хора със стомашно-чревни заболявания, характеризиращи се с висока киселинност (язва, гастрит, колит и др.) в острата фаза. 

По-добре е да се откажете при непоносимост и алергии. Препоръчително е диабетиците в състояние на неконтролиран диабет да не ядат много сладки ананаси.”, завърши Соломатина.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *