Определени цветове дрехи привличат комарите

Колкото и дългоочаквано да е лятото, има едно нещо, което неизменно ни дразни през този сезон – насекомите. 

По-специално, комарите. За щастие има няколко ефективни начина да ги избегнете. Един от най-неочевидните е изборът на цветове за излизане. 

През февруари 2022 г. списанието Nature Communications публикува резултатите от проучване, в което учени установяват кои цветове са най-привлекателни за комарите.

Динята е полезна за сърцето

В първия експеримент изследователите са използвали аеродинамичен тунел, за да наблюдават траекториите на полета на насекомите. Една част от тунела  е била покрита с малки точки с различни цветове, включително на различни тонове на кожата. След това учените поставят въглероден диоксид в тръбата, по който комарите определят кръвта.

Първоначално насекомите са били безразлични към цветовете, но след въвеждането на CO2 веднага се втурват към червени, оранжеви и черни цветове. Важно е, че дължините на вълните на червеното и оранжевото са много подобни на цвета на човешката кожа.

В същото време синьото, бялото, зеленото и лилавото изобщо не привличат комарите. Ето защо, за да нямате голям успех с кръвопийците, експертите съветват да се обличате в дрехи от тези цветове. Но червеното, оранжевото и черното е най-добре да се избягват.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *