Край на стреса и тревожността в ключови моменти, трябва само за 5 минути да…

Tревожността и стресът ни предпазват при опасност. Мозъкът оценява околната среда. Ако нещо застрашава нашата безопасност, той поставя тялото ни в режим на битка, за да оцелеем и избягаме.

Колко често трябва да почиваме, за да удължим живота си?

Но повечето от стресовите ситуации, с които се сблъскваме всеки ден, не ни убиват. Може би се караме с колеги, подготвяме се за изпит или отиваме на първа среща. При такива условия реакциите на тялото само пречат, ние сме нервни и не можем да се концентрираме върху работата, да помним информация или да бъдем креативни.

Трябва да премахнете стреса и да се отпуснете. Но как да го направите, ако се притеснявате? Мозъкът е превъзбуден и самоувереността, че всичко е наред, не работи.

Не бъркайте релаксацията и почивката.

Никой не си прави труда да седи и да не прави нищо едновременно, но в същото време да се тревожи. Така че само почивка в работата няма да помогне за отпускане и успокояване на нервната система.

Най-добрият вариант е да действате паралелно с тялото си, тоест да отпуснете мускулите и да премахнете ефектите от стреса. Мозъкът ще реши, че след като тялото е спокойно, няма опасност, тогава можете да се успокоите.

За да направите това, опитайте техниката за дълбока релаксация, предлагана от No Panic, благотворителна организация, която помага на хора с тревожност и панически разстройства.

Стресът води до повишаване на холестерола

Започнете да се отпускате

За да усетите ефекта, намерете удобно и тихо място, където няма да се разсейвате поне пет минути. По-добре е да изработите техниката у дома, в удобни дрехи, за да можете по-късно да я повторите при други условия.

Изключете музиката, изключете осветлението, ако е възможно, и седнете в удобна позиция. Дишайте свободно, докато тренирате, не задържайте дъха си и не се опитвайте да дишате дълбоко. Мислете, че трябва само да се отпуснете, нищо друго.

Усетете разликата между напрежението и релаксацията

За да се отпуснете, трябва да усетите напрежението. Започнете с ръцете. Стиснете юмруците си колкото можете по-силно и пребройте до 10. След това отпуснете юмруците си, така че пръстите ви да се опират свободно на коленете или на друга повърхност. Почувствайте как ръцете ви се движат по различен начин, когато са напрегнати и отпуснати, запомнете момента на отпускане и оставете ръцете си в спокойно състояние.

След това трябва последователно стегнете и отпуснете мускулите по цялото тяло в следния ред:

Предмишница. Свийте лактите и се опитайте да притиснете юмруци към раменете.

Мускули на гърба зад ръцете. Изпънете ръцете си колкото можете повече.

Раменете. Повдигнете раменете си към ушите.

Врат. Наклонете главата си назад.

Чело. Повдигнете вежди, сякаш задавате въпрос.

Стресът в живота е неизбежен. Но има начин да го преборим.

Клепачите. Затворете очите си плътно.

Челюст. Стиснете зъби.

Език и гърло. Натиснете езика към небцето.

Устни. Стиснете здраво устните си, сякаш искате да задържите нещо малко с тях.

Гърди. Поемете дълбоко въздух и задръжте дъха си.

Стомах. Стегнете коремните мускули, сякаш се подготвяте за удар.

Бедра и талия. Извийте гърба си и свийте задните части.

Крака. Изправете краката си и изпънете пръстите си.

Стегнете мускулите си максимално за 10 секунди, след което ги отпуснете и усетете разликата.

Нека тялото ви свикне с релаксация

Седнете в мълчание с отпуснати мускули още няколко минути, за да си спомните как се чувства тялото в покой.

Може да не се отпуснете напълно първия път, но ако редовно практикувате и се справяте с тревожността с помощта на тази техника, скоро ще почувствате, че пет минути са достатъчни, за да се успокоите и да управлявате отново емоциите си.

Впоследствие ще се научите да се отпускате дори в движение: например, отпускайте ръцете и гърба си, когато отивате на работа, и краката си, когато седите на компютъра.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *