6 орални проблеми, които показват други сериозни заболявания

Хранителните вещества, които човек получава с храната и водата, влизат в тялото през устната кухина. От една страна, тя играе важна роля във функционирането на човешкия организъм, а от друга страна е уязвима за проникване на различни патогенни микроорганизми.

Защо зъбите понякога стават жълти и как да си помогнете

Всеки знае колко е важно да се грижим за оралното си здраве ежедневно. Това ще помогне да се предотврати навлизането на голям брой вируси и бактерии в тялото.

Но това не е единствената причина. Някои симптоми могат да сигнализират за заболявания не само на устната кухина, но и на други органи и системи.

Какви орални проблеми сигнализират за вътрешни заболявания?

Болка в зъбите или челюстта

Ако се появи дискомфорт в долната челюст, а по-късно към тях се присъединят симптоми като слабост и болка в областта на гръдния кош, простиращи се в ръцете, това може да показва приближаващ инфаркт.

Болката в предните зъби най-често се причинява от синузит, заболяване, което се развива поради възпаление на синусите. Често е придружено от главоболие и болезнени усещания в челюстта и зъбите.

Защо в никакъв случай да не държим четката за зъби в банята

Рани

Афта, херпес, левкоплакия или кандидоза са най-честите причини за язви в устата. Ето защо е необходимо да се обърне внимание и да се реагира своевременно на появата им, тъй като те могат да показват развитието на редица заболявания, както бактериални, така и гъбични.

Лош дъх

В 90% от случаите причината за халитоза (лош дъх) трябва да се търси в устната кухина. Често тя се дължи на бактериите, присъстващи под езика и заболяване на венците. В останалите 10% – това състояние се провокира от заболявания на вътрешните органи.

Внезапната поява на лош дъх е предупредителен знак. Може да е признак за диабет тип 2, както и за заболявания на черния дроб, бъбреците и червата.

Промени в състоянието на венците

Ако забележите, че венците са станали белезникави, това може да е един от симптомите на анемия. Когато броят на червените кръвни клетки в кръвта намалява, тъканите стават по-бледи. Много често това заболяване е придружено от зачервяване на езика – той изглежда възпален и лъскав.

Зачервените и възпалени венци са симптом на гингивит, възпалителен процес, причинен от бактерии.

Чувствителни зъби? Яжте храни, богати на минерали и каротин

Загуба на зъби

Ако внезапно забележите, че зъбите ви са започнали да се разхлабват, а венците са станали яркочервени и лъскави, незабавно се консултирайте с лекар. Най-вероятно се касае за пародонтит. Това заболяване се развива в резултат на прогресиращ гингивит. В крайна сметка възпалителният процес засяга корените на кучешките зъби и резците.

Загубата на зъби без възпаление и инфекция е възможен признак на остеопороза. С настъпването на менопаузата жените трябва да приемат сериозно подобни прояви.

Факт е, че на фона на хормоналните промени в тялото, костната тъкан започва да губи своята плътност и костите стават по-крехки, а рискът от фрактури се увеличава. Ако този процес не бъде спрян, могат да се развият неприятни хронични заболявания.

Кървящи венци

Много често венците кървят в резултат на инфекция на лигавицата и други заболявания на устната кухина. Ако подобно явление се среща твърде често, но се отделя малко количество кръв, възможната причина е левкемия.

Ако кървенето на венците е придружено от кървене от носа, най-вероятно е проблем с черния дроб. Именно този орган е отговорен за производството на вещества, които насърчават съсирването на кръвта. Когато този процес е нарушен, се появяват тези симптоми.

Менопаузата или приемането на аспирин (ацетилсалицилова киселина) също могат да причинят лесно кървене на венците ви. В този случай няма причина за притеснение – достатъчно е да изплакнете устата си с вода с малко количество сода бикарбонат за дезинфекция.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *