Яйцата – как да разберем пресни ли са?

Яйцата са една от най-използваните храни по цял свят. Те могат да се консумират както самостоятелно, така и като добавка в различни ястия.

Как смартфонът влияе върху паметта на човек?

В същото време яйцата могат много бързо да се развалят, ако не са съхранявани правилно. А ако са и на доста време могат да станат опасни за здравето ни.

Диетологът и член на Руския съюз на диетолозите, специалистите по хранене и хранителната индустрия Александра Разаренова разкри лесен начин как да проверите дали яйцата са пресни.

Най-очевидният начин, казва тя, е да поставите яйцето в купа със студена вода и да оцените позицията му. Разаренова подчерта, че ако продуктът лежи хоризонтално на дъното, значи е пресен.

Ако яйцето е повдигнато под ъгъл или балансира над дъното, тогава това яйце не е много прясно, но може да се яде. Ако то обаче изплува, значи е развалено.

Тези 6 храни потискат апетита

Диетологът каза, че можете да проверите яйцата и като ги разклатите. Според нея, ако не се чува пръскане след разклащане вътре в яйцето, то то може да се яде. „В противен случай можем да предположим, че въздухът вече е вътре в яйцето и въздушният мехур е станал по-голям. Това яйце е на доста време. И по-добре да не го ядете “, каза тя.

Освен това специалистът препоръча внимателно да се изследва съдържанието на едно яйце. Трябва да се оцени състоянието на жълтъка и белтъка. „В прясно яйце жълтъкът е изпъкнал, а белтъкът е вискозен и плътно събран около него. Ако жълтъкът е плосък и белтъкът е течен, това е сигурен знак, че яйцето се е развалило.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *