Плажните масла не блокират изработката на витамин D

Сънцезащитните филтри в плажните масла са химически (които поглъщат ултравиолетовите лъчи) и физически (които ги отразяват), обясняват специалисти. Те са единодушни, че “не може да става дума за блокиране на витамин D нито при използване на химически, нито на физически слънцезащитни филтри. Организмът получава този полезен витамин дори да използвате слънцезащитни средства”. 

Хората, които се притесняват, че плажното масло неутрализира ползата от загара, често вместо слънцезащитни кремове използват натурални масла – зехтин, кокосово масло, бадемово или така модерното масло от „ши“. Природните компоненти в тези масла обаче също съдържат филтри – от 3 до 10 SPE.

Защо е опасно да стоим на плажа цял ден?

Това явно не е достатъчно да осигури пълноценна защита от увреждане на кожата от слънцето. Натуралните масла могат да се използват само като средство за овлажняване на кожата след загар на плажа. 

Най-надеждното средство за защита на кожата от активното слънце според експерти това са дрехите – ризи с дълги ръкави, дълги поли, шапки или кърпи за глава, както и слънцезащитни очила с качествени UV-филтри. 

Признаци на слънчево изгаряне са не само мехурите, но и обикновеното зачервяване на кожата. При леки слънчеви изгаряния помагат натуралните мазни кремове. Също така на кожата може да положите прохладен компрес, за да намалее болката. Необходимо е да пиете много вода, за да запълните загубата на течности. И колкото и да не ви се вярва, топлата вана помага да намалите лющенето на кожата. 

Колко често трябва да почиваме, за да удължим живота си?

Ако се появят малки мехурчета, пълни с течност, си направете компрес с обеззаразяващи средства, които обаче не съдържат спирт, така ще понижите риска от присъединяване на инфекция. Ако мехурът се е спукал от само себе си, това място трябва да се изчисти с вода и мек сапун и да се положи влажна превръзка. Не бива самостоятелно да спуквате мехурчетата.

При умерени и силни изгаряния използвайте аерозол или плажно масло с пантенол, който помага да се справите с болката и да овлажните кожата. Алое също помага да успокоите болката и да я смекчите. При голям брой мехури, при главоболие, треска, прилошаване и повръщане е необходимо да се обърнете към лекар. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *