Спешно се избавете от тези цветя в дома си, докато сте още живи

 Без съмнение стайните цветя украсяват дома. С тях всяка стая става жива, свежа, уютна. Но някои от тези цветя крият огромни опасности за здравето.

В някои домашни растения има парлив сок, който е способен да предизвика възпаление, сърбеж, сълзене. Този негативен ефект е характерен за всички видове млечка.  

Стайните растения могат да предизвикат и алергична реакция. След контакт с такива растения възникват сърбеж, обриви, слюноотделяне. Появяват се отоци на очите и устните, кашлица, затруднено дишане. Такива растения са здравецът и игликата.

Динята е полезна за сърцето


Фикусът е стайно цвете, което се среща в почти всяко жилище. То обаче е изключително вредно за здравето. Фикусът може да предизвика пристъпи на астма и сериозни алергични реакции.

 Доста отровни също така са азалията, хортензията и филодендронът. Тези растения могат да причинят вреда само ако попаднат в организма. Затова не бива да съжителстват с деца и трябва да бъдат извадени от дома.

Не по малко опасни са цветята от семейство Тойнови. Най-известните представители на това семейство са олеандър, адениум – Пустинна роза, камелия, мандевила. В тях се съдържат вещества, които пагубно влияят на сърдечно-съдовата дейност. Естествено, ако само им се любувате няма никаква опасност. Но не бива да се приемат вътрешно, дори ако ги срещнете препоръчани в някои рецепти от народната медицина.

Лечебните свойства на градинската чубрица

Особено опасни са растенията в периода на цъфтеж и особено, ако са със силен аромат. Този мирис може да предизвика силно главоболие. Такъв мирис притежава лилиумът. Това цвете е колкото красиво, толкова и вредно. Всички видове лилиуми, без изключение, са вредни за здравето на човека. Това цвете може да предизвика изключително силно главоболие и дори загуба на съзнание. Тези цветя категорично не бива да са там, където спят хората.

Много често в стаите се среща и монстера. Това тропично растение с доста големи размелри означа „необикновена” в превод от гръцки. Тя е много отровна. Ако тя само си стои в саксията без да я докосвате, няма нищо страшно. Но в никой случай не трябва да се пробва сока ѝ, защото може да предизвика изгаряния на вътрешните органи, очите, гърлото, стомаха. А при попадане на кожата предизвиква възпаление на епидермиса.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *