3 прости упражнения за облекчаване на подуването на краката

Подуването на краката не е само следствие от работа прав или дълго време седнал, както вярват много  хора. Често зад отока на долните крайници има по-сериозни причини. Например здравословни проблеми.

Крампи на краката през нощта, защо се появяват и как да се спасим

Ето как да облекчите подуването на краката.

Трудно е да си на крака по цял ден. Тези, които по необходимост не могат да легнат, да си починат и да отпуснат краката си, знаят колко мъчително може да бъде това.

Вечер не просто усещат тежест в краката си, а те „бръмчат“. Случва се да се появи подуване. Какви са причините за появата му и как да го предотвратим?

Подуване на долните крайници: причини, превенция, упражнения

Подуването на краката е специфичен симптом, който причинява дискомфорт и естетически неудобства. Обичайните обувки могат да бъдат трудни за обуване, ботушите изведнъж не се закопчават, а самите крака придобиват нездравословен вид.

Ако подуването на краката се проявява системно, това вече е причина да разберете причините за този симптом.

Как се появява подуване на краката?

Отокът е преливане на течност в пространството между клетките в меките тъкани. Както знаете, кръвта в тялото се задържа в т. нар. Съдово легло. Обменът непрекъснато се осъществява през тънката стена на капилярите, но течността може да се задържи в лумена на най-малките съдове поради създаденото ниво на т. нар. онкотично кръвно налягане.

Просто казано, кръвта може да свързва водата чрез протеини. Течността се задържа в лумена на капиляра и тъй като стените му са пригодени за това, течността не може свободно да проникне в извънсъдовото легло. Тази регулирана система е проектирана за специфично хидростатично налягане.

И ако се покачи, течният компонент на кръвта прониква навън от капиляра през капилярната стена в междуклетъчното пространство.

Как да си приготвим освежаващ тоник за краката?

3 основни причини за образуване на оток

Какви са причините за образуването на подуване?

1. Намаляване на обема на протеин в кръвта. Това може да зависи от хранителните фактори, от това как протеинът се усвоява от организма и от силната загуба на протеин през бъбреците.

2. Повишена капилярна пропускливост – причината може да бъде алергична или посттравматична реакция, възпаление.

3. Повишаване на хидростатичното налягане в лумена на капилярите, когато течността се „изстиска“. Най-честата причина за подуване. Това явление обикновено се причинява от нараняване на опашната кост.

Това нараняване води до изпадане на редица вътрешни органи и, като се придвижват малко надолу, те оказват натиск върху венозните и лимфните съдове, по които кръвта се движи по посока от краката.

Също така, в резултат на изместването на опашната кост и сакрума, напрежението в мускулите и връзките на тазовото дъно се увеличава и те могат да притискат венозните и лимфните съдове.

Отокът от кардиологичен характер също се образува на фона на повишаване на налягането в капилярите на краката, когато сърцето не осигурява необходимата скорост на движение на кръвта през тялото и в резултат на това изпитва застой в долната част крайници.

Как да предотвратим подуване на краката?

Ако прекарвате много време на крак или седите много, подуването ще се прояви. Всъщност в този случай кръвта застоява в краката. Но това не се случва на всеки, който прекарва дълго време в изправено или седнало положение.

Следователно трябва да търсите причината за отока по-дълбоко. И на първо място, препоръчително е да отидете на лекар.

Ако сериозните заболявания не са посочени сред причините за подуване на краката, следните препоръки могат да помогнат за намаляване на отока.

Намалете приема на алкохол.

Използвайте всеки подходящ момент, за да стимулирате изтичането на кръв от краката: можете да легнете с крака, повдигнати над нивото на бедрата.

Масаж.

Вани за крака с охлаждащ ефект или просто изливане на много студена вода върху краката.

Ревизирайте диетата (премахнете от нея мазни и солени храни).

Упражнения за облекчаване на подуване на краката

Ако трябва да стоите дълго, от време на време заставайте на пръсти: кръвта от краката ви се движи пасивно. И когато принуждаваме мускулната помпа да работи, по този начин изпомпваме венозните съдове. Това е полезно.

Представете си, че дърпате чорап над крака си.

Хванете стъпалото с ръце доста здраво, но не прекалено здраво и се преструвайте, че „издърпате чорапа“: на стъпалото, на глезенната става, а след това на подбедрицата, коляното, бедрото, чак до слабинната гънка. Основното изискване е да не губите контакт с кожата за момент.

Болка, изтръпване в ръцете и краката – сигнал за висок холестерол

Упражнение, наречено „вакуум“

Извършва се както за трениране на коремните мускули, така и за повдигане на вътрешните органи и предотвратяване на подуване на долните крайници. Легнете по гръб, ръцете по тялото, сгънете краката в коленете.

Издишайте въздуха и глътнете стомаха си колкото е възможно повече. Задръжте тази позиция, повторете няколко пъти. За да усложните задачата, се препоръчва да правите упражнението, докато седите, като бавно увеличавате момента на мускулно напрежение.

Сега знаете, че причината за подуване на краката не винаги е дълго „стоене“ или „седене“. Появата на отоци на долните крайници може да бъде сигнал за по-сериозни здравословни проблеми. Във всеки случай превантивните мерки ще облекчат състоянието ви и ще направят подуването по-малко болезнено.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *