Защо комарите ви предпочитат?

Най-популярният мит за предпочитанията на комарите към някои хора е този, че избират своята жертва по кръвната група.

Истината е, че те биват привлечени най-вече от миризмата и топлината на човешкото тяло, обяснява руският биолог Вадим Маринский. 

„Комарите избират жертвата си въз основа на своите усещания, както впрочем е при всички живи същества. За тях е важна миризмата, която излъчва човекът, както и топлината. Може да се чуят много полумитични разкази, че хората от някаква си кръвна група привличат комарите. Истината е много по-проста: ако човек се изпотява интензивно, комарите ще го намират по-лесно”, обяснява специалистът. 

Ако сте тръгнали на разходка с компания, насекомите по-скоро ще атакуват този, който се е изпотил най-много. Но след това идва ред на всички останали. 

Определени цветове дрехи привличат комарите

„Да, комарите си имат предпочитания, но когато хората са в група, те не са толкова ярко изразени. Комарите се „лепят” на човека, който интензивно се изпотява, но след това непременно се прехвърлят и на останалите от групата”. 

Също така, първа жертва на комарите може да стане бременна жена или пълен човек, тъй като те излъчват повече топлина и въглероден двуокис. Учените смятат, че комарите се ориентират и по микрофлората на кожата. Експертите провели изследване и  стигнали до извода, че само на човешките длани се съдържат 346 химически вещества, 277 от които могат да са привлекателни за различните видове комари.

С потта си човек отделя амоняк и млечна киселина, което може да привлече насекомите (затова вечерната тренировка на улицата или в парка може да завърши с многобройни ухапвания). Любопитно е, че маларийните комари се интересуват от миризмата на вещества, които се съдържат в потта по краката на човека.

Как да се защитим от досадните насекоми?

Когато излизате на улицата, облечете дрехи, максимално покриващи повърхността на кожата, като те са от плътна тъкан. Може да използвате различни защитни спрейове, но практиката показва, че те невинаги са ефективни. Ако сте излезли на разходка с бебето, сложете  мрежичка в количката.

Когато насекомите започнат атака, не опитвайте да ги прогонвате. Излишната жестикулация само ускорява кръвообращението и засилва изработката на въглероден двуокис. Освен това, комарите не се отличават с кой знае какво зрение, но отлично виждат движенията, размахването на ръцете.  

Учени разкриха любителите на кои храни и напитки са най-ядени от комарите

Обикновено мястото на ухапване отича, сърби и се зачервява

Зависи от индивидуалните особености на човека как кожата ще реагира по отношение на ухапването. Някои хора дори може да изпитат болка, други въобще да не обърнат внимание. Децата понасят по-тежко атаките на комарите, те се оплакват от болка и сърбеж. Но всичко отминава за един ден.

Ако обаче, след ухапването се появи оток по лицето, устните, гърлото, детето или възрастният човек дишат трудно, тогава търсете лекар. Анафилактичната реакция може да е смъртоносна. Тя обикновено настъпва 20 минути след ухапването и не по-късно от два часа след него. 

В домашни условия с помощта на студен компрес могат да се намалят отокът и болката. Не трябва да се чеше мястото на ухапването. Ако комарите са ухапали детето в устата, може да му дадете да посмуче кубче лед или да изпие чашка студена вода. Към лекар се обърнете, ако зачервяването или отокът не преминават дълго време. А също и при подозрение за инфекция, т.е., когато след ден или два отокът и болката се засилват, а температурата се повишава.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *