7 продукта за избелване на зъби, които можете да намерите у дома

Избелването на зъбите с домашни средства трудно може да се сравни по своя ефект с професионални процедури. В същото време те помагат да се озари зъбният емайл доста добре и в същото време са общодостъпни.

Сода. Дори зъболекарите признават, че содата има свойството да избелва зъбите. Но за да направите изbelwaneto на зъбния емайл забележимо, трябва да използвате този инструмент дълго време (содата избелва зъбите постепенно).

Защо зъбите понякога стават жълти и как да си помогнете

Важно е да запомните, че содата от емайла на зъбите е абразив, тоест вещество, което може да надраска и да причини микрорама. С отслабен емайл и чувствителни зъби е по-добре да не използвате сода. Но дори и да няма проблеми със зъбите, не можете да използвате содата всеки ден, тя се използва само веднъж или два пъти седмично. 

Зъбите могат да бъдат почистени чрез намокряне на четката във вода и нанасяне на щипка сода върху нея. Или содата може да се смесва с любимата ви паста за зъби.

Ягоди. Този плод отдавна е известен като средство за избелване на зъбите. За да се засили ефектът, нарязаните ягоди се смесват със сода – полученият състав трябва внимателно да се разтрие и да се остави 10 минути, след което трябва да се изплакне старателно.

Чувствителни зъби? Яжте храни, богати на минерали и каротин

Всъщност, казват учените, зъбите след третиране със сода и ягоди изглеждат по-бели, защото тези вещества ефективно премахват мръсотията и плаката от повърхността им. Избелващите средства, използвани от зъболекарите, проникват в зъбния емайл и унищожават пигментите, които ги оцветяват.

Но фактът, че домашните лекарства не действат радикално, има своите предимства, защото има по-малък риск от сериозно увреждане на зъбите.

Активен въглен. Шлифованите зъби се мият за избелване веднъж седмично в продължение на месец. В този случай е по-добре да вземете четка за зъби с мека четина. В допълнение, процедурите за избелване на зъбите с въглен в домашни условия са най-добре да се извършват вечер, тъй като зъбите и венците могат да оцветят черно за известно време.

Никога не правете това с четката за зъби

Лимон. Цитрусовата киселина може да направи емайла по-светъл с няколко тона. Най-лесният начин е да разтриете зъбите си с лимонова кора и след това да изплакнете устата си. Или можете да вземете паста за зъби, да смесите с няколко капки прясно изцеден лимонов сок и да миете зъбите с този състав. Но можете да повторите процедурата не по-дълго от 5-6 дни подред.

Портокалова кора, дафинов лист.Избелването на зъбите с портокалова кора и дафинов лист е друг отдавна установен метод. За да направите това, първо трябва да разтриете зъбите си с парче портокалова кора с външната оранжева страна. Внимание: дафиновият лист е отровен при консумиране!

След това се нанася прахообразен сух дафинов лист върху зъбния емайл. След 5 минути изплакнете добре устата си. Този метод дава ефект на избелване поради антибактериалната му активност – вещества от портокаловата кора и дафиновият лист унищожават бактериите, които водят до потъмняване на зъбния емайл.

Бананова кора. Вътрешността на корите от пресен банан трябва да бъде настъргана и оставена след това за около 10 минути, след което почистете и изплакнете устата.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *