Установиха кога не трябва да си лягаме

Експерти са идентифицирали два различни фактора на съня, които могат да повлияят на това как човешкото тяло може да метаболизира.

Учените са изследвали нарушенията на съня, както и заспиването след полунощ. Оказва се, че има неоптимална реакция към хранене. Лошият сън може да повлияе неблагоприятно върху способността на организма да нормализира нивата на кръвната захар след хранене.

Резултатите от изследванията показват, че периодичният сън пречи на тялото да контролира нивата на кръвната захар.

Прекомерната сънливост – бягство от реалността

Освен това, ако човек си ляга твърде късно, тогава метаболизмът започва да се забавя. В същото време каква продължителност на съня е налице, изобщо не играе никаква роля.

Когато човек си ляга след полунощ и се събуди например в 12 часа на обяд, първото хранене пак ще бъде неоптимално.

В проучването са участвали около хиляда доброволци. В продължение на две седмици те били със сензори за проследяване на съня. Освен това са използвани специални устройства, които определят нивото на кръвната захар на всеки 15 минути. 

Нарушеният сън се появява, защото тялото се нуждае от повече време, за да се възстанови от увеличаването на глюкозата директно по време на закуска.

Това в някакъв етап може да стане причина за развитието на захарен диабет тип 2 или да провокира проблеми със сърдечно-съдовата система.

Експертите препоръчват да се ядат храни с малко захар за закуска, особено ако човек има нарушен сън през нощта. Също така е препоръчително да си лягате не по-късно от полунощ.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *