В племето Яномамо никога не са яли модерна храна! Стареенето им е съвсем различно, защото…

Яномамо е едно от малкото индиански племена в южна Америка, населяващо граничната зона на Венецуела и Бразилия. Неговият брой е около 35 000 души! Екип от учени е решил да проведе проучване на здравословното състояние на членовете на племето, тъй като те никога не са консумирали модерна храна. 

Очистване на организма с ориз

Предистория на изследването

Яномамо имат напълно различна диета. Ежедневната им храна включва разнообразие от плодове и храни, които са богати на фибри. Те почти не използват сол и мазнини. Учените предположили, че това вероятно ще повлияе по някакъв начин на тяхното здравословно състояние, и по-специално на кръвното им налягане.

Експертите решили да тестват своята теория. Проучването било широкомащабно: те трябвало да измерват налягането на членовете на яномамото от всички възрасти. 

Резултати

Оказало се, че хората от яномамо са имали стабилно кръвно, независимо от възрастта им. То е било в нормалните граници! Показателите са приблизително 95/63. За сравнение в САЩ ситуацията е различна. За възрастните в Америка средното кръвно налягане е 121/71. 

Изследователите проверили също здравето на индианците от Еквадор – те също са колекционери и ловци, но по-малко изолирани от външния свят. Те имат достъп до съвременни продукти. При тях средно налягане е с около 5- 6 единици по-високо от членовете на яномамо. 

Данни

В кардиологията е общоприето, че с възрастта кръвното се увеличава. Този експеримент обаче показва, че това е следствие от съвременния начин на живот и хронично недохранване, а не стареене. До това заключение е стигнал ръководителят на изследването Ноел Мюлер. 

Ученият добавя, че кръвното започва да нараства от ранна възраст. Следователно, детството е подходящият момент за започване на формирането навици на здравословен начин на живот и хранителни навици. Това ще предотврати появата на проблеми с кръвното налягане и сърдечно-съдовата система в бъдеще. 

Но въпреки това не трябва да се вярва на изследването на 100%. Проучването има недостатъци. Първо, не всички членове на племето са взели участие. Второ, не бяха взети под внимание допълнителни фактори, които включват генетични особености, присъщи на представителите на двете племена. 

Напитка с лимон и чесън за отслабване

Заключение

При всички положение здравословното хранене ще донесе много ползи: Нормализиране на жизнената активност на целия организъм. Стабилна работа на всички органи и системи, регулиране на вътрешните процеси. Естествената борба срещу болестите, благодарение на силен и силен имунитет. Получаване на жизнена енергия от добри, естествени продукти. 

Ползите от здравословното хранене могат да бъдат обсъждани дълго време. Но ако не се придържате към него, тогава в тялото ще започнат да се появяват различни видове нарушения. Това води до появата на патологии и ранно стареене

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *