Лекар назова дневната доза за консумация на яйца

Кокошите яйца могат да бъдат опасни за здравето. Лекар описа какво ще се случи с тялото, когато се консумират голям брой яйца и колко от този продукт може да се консумира на ден.

Медикът от Съединените щати Лучия Гарсия отбелязва, че всяка храна трябва да се консумира умерено и пилешките яйца не са изключение.

Тя добави, че кокошите яйца се считат за идеална храна, тъй като съдържат всички хранителни компоненти, необходими на хората. Диетолозите смятат яйцата за пълноценен хранителен продукт.

Яйцата – как да разберем пресни ли са?

„Ако пренебрегнете жълтъкът, то белтъците на яйцата имат състав, който е максимално близък до състава на човешкото тяло. При това се усвояват много по-бавно от например млякото, соята и месото“, казва лекарят.

Специалистът подчерта, че на ден могат да се консумират по 1-2 яйца. По-голямо количество може да причини определени проблеми с тялото. Причината за това е съдържанието на голямо количество холестерол. Общо едно яйце съдържа приблизително 200 мг холестерол.

Безопасна доза за човек според препоръката на СЗО е не повече от 300 мг холестерол.

Яденето на твърде много холестерол ще доведе до рязко повишаване на серумния холестерол. В резултат на това кръвта става по-вискозна и рискът от атеросклероза се увеличава значително.

Тези 6 храни потискат апетита

Преди известно време специалисти проведоха ново изследване, резултатите от което показаха, че има известна връзка между употребата на яйца, повишаването на холестерола и появата не само на сърдечно-съдови, но и на мозъчно-съдови заболявания.

Рискът от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове при консумация на повече от 300 мг холестерол се увеличава с поне 20%. Рискът от преждевременна смърт също се увеличава с 18%.

Специалистите съветват здравият човек да консумира не повече от две яйца на ден. Ако има проблеми със сърдечно-съдовата система, тогава трябва да се ограничите само до едно яйце.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *