Приемът на много риба – причина за рак на кожата

Приемът на повече риба тон и друг суров рибен продукт изглежда е свързан с по-голям риск от злокачествен меланом, предполага голямо проучване сред възрастни в САЩ, публикувано в Cancer Causes & Control, пише в своя статия сайтът medicalxpress-com.

Юнюнг Чо, автор на проучването, казва: „Меланомът е петият най-често срещан рак в САЩ и рискът от развитието му през целия живот е при един на всеки 38 за хората с бяла кожа, 1 на 1000 за чернокожите и един на 167 за латиноамериканците. Нашите открития идентифицират връзка между приема на риба и меланома, която изисква по-нататъшно изследване.”

Диетолог назова най-здравословната риба

Учени от Университета „Браун” в САЩ установили, че при хората, чийто среден дневен прием на риба е 42,8 грама, рискът от злокачествен меланом е бил с 22% по-висок. Те също така открили, че тези, чийто средно дневен прием е 42,8 грама риба, имат 28% повишен риск от развитие на анормални клетки само във външния слой на кожата – известен като меланом от стадий 0. Една порция риба е приблизително 140 грама.

За да проучат връзката между приема на риба и риска от меланом, авторите анализирали данните, събрани от 491 367 възрастни, които са били наети в цял САЩ в проучването за диета и здраве на NIH-AARP между 1995 и 1996 г. Участниците, които са били средно на 62 години, съобщавали колко често са яли пържена и непържена риба, както и риба тон през предходната година, и размера на порциите им.

Изследователите са изчислили честотата на нови меланоми, които са се развили за среден период от 15 години, като са използвали данни, получени от раковите регистри. Те отчели и социално-демографските фактори, като теглото на участниците, нивата на физическа активност, историята на тютюнопушенето, дневният прием на алкохол, кофеин и калории, фамилната анамнеза за рак и средните нива на UV радиация в техния локален район. 5 034 участници (1,0%) са развили злокачествен меланом по време на периода на проучването, а 3284 (0,7%) са имали рак на кожата от стадий 0.

Кои продукти трябва да бъдат изключени от храната на мъжете?

Изследователите открили, че по-високият прием на непържена риба и риба тон – от 14,2 грама е свързан с повишен риск от злокачествен меланом с 20%.

„Смятаме, че нашите открития биха могли да се дължат на замърсители в рибата, като полихлорирани бифенили, диоксини, арсен и живак. Предишни изследвания установиха, че по-високият прием на риба е свързан с по-големи нива на тези замърсители в тялото и доказа асоциации между тях и по-висок риск от рак на кожата. Ние обаче отбелязваме, че нашето проучване не е изследвало концентрациите на тези замърсители в телата на участниците и затова са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди тази връзка”, допълва Юнюнг Чо.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *