3 лесни закуски, които понижават холестерола

Хранителните навици са един от ключовите фактори, влияещи върху нивата на холестерола в кръвта – за намаляването му и по-добър контрол, експертите съветват да се използват определени храни.

Холестеролът е мастно вещество в кръвта, концентрацията му става висока поради редица причини, включително липса на движение, наднормено тегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и мазни храни.

„Можете да намалите високия си холестерол, като се храните здравословно“, казва Heart UK.

По-специално, експертите съветват внимателно да избирате закуските между основните хранения. Много хора в такива моменти консумират храни, които само допринасят за натрупването на мазнини – сладки, тесто, чипс и други подобни. Лекарите от своя страна предлагат „три прости закуски“, които ви позволяват бързо да постигнете намаляване на високия холестерол.

Черният шоколад е полезен за холестерола

Несолени пуканки. Пуканките са много богат източник на фибри, които забавят усвояването на въглехидратите и мазнините, удължавайки усещането за ситост. Препоръчително е да ги приготвите у дома, можете да добавите пикантни подправки към тях или да ги поръсите с канела. Какво е важно: не трябва да ядете големи порции, в противен случай изобилието от фибри ще се превърне в претоварване на храносмилането и ще провокира определени проблеми.

Ориз или овесена каша. Чаша чай с бисквитка или мъфин може да е любимата ви следобедна закуска, но сладките не са най-добрият вариант, когато става въпрос за висок риск от холестерол. Специалистите съветват да замените сладкишите от бяло брашно с хляб или трици – особено за тези, които вече са с наднормено тегло.

Натурално кисело мляко. Почитателите на сладолед и други сладкиши съветват експертите да приготвят по-здравословни десерти на базата на нискомаслено натурално кисело мляко, чийто понижаващ холестерола ефект е свързан с високо съдържание на протеини. Ако добавите парченца плодове или горски плодове към него, тази закуска е напълно способна да задоволи желанието за сладък вкус, но в същото време не осигурява допълнителни калории и мазнини. Киселото мляко може да се използва и за приготвяне на дресинги и сосове за солени ястия – върви добре с много подправки.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *